Kura z bananami a la Jamajka, PRZEPISY KULINARNE ALKOHOLE I NIE TYLKO, Mięso - drób(6)

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Kura z bananami a la Jamajka

 

Składniki:

2 spore kurze piersi

szklanka soku pomarańczowego (najlepiej zagęszczonego, ale może też być świeży)

sok z cytryny

2 banany

pół szklanki posiekanych solonych orzeszków ziemnych

liść laurowy

2 łyżki margaryny

Ziarenka Smaku WINIARY

sól, pieprz

 

Oba kawałki mięsa przekrój na pół, natrzyj dobrze Ziarenkami Smaku i pieprzem oraz zrumień po obu stronach na silnie rozgrzanym tłuszczu. Z kolei na zmniejszonym ogniu dodaj połowę soku pomarańczowego i liść laurowy, całość doprowadź do wrzenia, przykryj i poddaj duszeniu na małym ogniu przez około 20 minut, aż mięso stanie się miękkie. Po zdjęciu garnka z ognia wyjmij mięso z sosu, nie dopuszczając, by całkiem ostygło.

 

Pozostały sos z wywaru zagotuj - stale mieszając, dodaj resztę soku pomarańczowego, sok cytrynowy i pokrojone w plasterki banany i podgrzej, po czym dopraw i delikatnie wymieszaj. Gdyby sos okazał się za gęsty, dolej nieco gorącej wody.

 

Mięso wyłożone na półmisek posyp orzeszkami ziemnymi i zalej sosem z bananami.

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • psp5.opx.pl