Kurczak z orzechami ( Gong Boa JI Ding ), Kuchnia Chińska (przepisy)

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Kurczak z orzechami(Gong Bao JI Ding)

Czas:

Koszty:

Dla ilu osób:

Kurczak z orzechami(Gong Bao JI Ding) - składniki

·         Składniki:2 piersi kurze ze skórka lub bez ok. 60-70 dag max

·         pokrojone w kostkę 1

·         5 cm3 ząbki czosnku2 cm kłącza świeżego imbiru5 cebulek zielonych (młodych)2 łyżeczki oleju z orzechów arachidowych 1 garstka świeżej czerwonej chili bez pestek (wg uznania)½ łyżeczki czerwonego pieprzu syczuańskiego (mielony)½ szklanki pokruszonych orzechów arachidowych (niesolonych)Marynata do mięsa:½ łyżeczki soli2 łyżeczki jasnego sosu sojowego1 łyżeczka wina ryżowego lub sherry2½ łyżeczki skrobi kukurydzianej (Marzena)1 łyżka stołowa wodySkładniki Sosu:3 łyżeczki cukru1 łyżeczka skrobi kukurydzianej1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego1 łyżeczka jasnego sosu sojowego3 łyżeczki octu winnego (jabłkowy)1 łyżeczka oleju sezamowego1 łyżka rosołu lub wody ( ¼ kostki rozp.W wodzie)

Kurczak z orzechami(Gong Bao JI Ding) - sposób przygotowania

Sposób przygotowania:1.Pokroić kurczaka w 1,5 centymetrową kostkę. Wymieszać w misce składniki marynaty i zamoczyć w niej kurczaka. Odstawić na 2 godziny. Na małej patelni przesmażyć -„przepalić” pokruszone orzeszki arachidowe na złoty kolor, wyzwalając z nich mocny aromat.2.Drobno pokroić czosnek i imbir. Cebulkę pokroić w kawałki, lecz nieprzekraczające 1,5 cm. Paprykę chili pokroić w 2 cm kawałki wypestkować wcześniej gdyż pestki bardzo zaostrzą potrawę. 3.W małym naczyniu wymieszać dokładnie wszystkie składniki sosu i posmakować czy aby na pewno ma lekko słodko kwaśny smak. 4.Rozgrzać olej na patelni wok z i gdy będzie gorący wrzucić pokrojone chili. Chwila smażenia pozbawi czerwone chili ostrego smaku natomiast doda aromatu potrawie. Usunąć paprykę na miseczkę pozostawiając olej.5.Na rozgrzany olej wrzucić kurczaka i smażyć mieszając delikatnie aż poszczególne kostki oddzielą się i przyrumienią na złoto. Dodać paprykę i smazyc dalej dodając imbir i czosnek oraz cebulkę. (skosztować duży kawałek kurczaka czy jest już gotowy)6.Zalać zawartość patelni sosem i dodać orzechy, kontynuować smażenie do momentu zgęstnienia sosu i połączenia z nim składników potrawy stale mieszając. 7.Serwować gorące prosto z patelni ze świeżo ugotowanym ryżem i np. sałatką z kapusty.

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • psp5.opx.pl