Kuchnia z Szybkowaru III, przepisy, Szybkowar

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
WARZYWA   Kartofle w śmietance 15 min

Składniki:


1 kg kartofli
6 dag masła
0,5 szklanki śmietanki
1 łyżka siekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku

Oczyszczone kartofle ugotować w szybkowarze. na parze (p. "Kartofle na parze"), po czym wyjąć z szybkowaru wraz z wkładką, szybko włożyć do szybkowaru masło, wlać śmietankę i do gorącej wyłożyć z wkładki kartofle i ogrzewać jeszcze 3 minuty w zamkniętym szybkowarze. Podawać posypane natką pietruszki.

 

 

 

 

Flaczki warzywne 12 min

 

Składniki:
6 marchwi
4 pietruszki
0,5 selera
1 por
1 cebula
6 dag masła
1 łyżko mąki
3-4 naleśniki (lub zastępczo 20-25 dag suchego makaronu ugotowanego na pół miękko); majeranek
imbir
papryka mielona
sól i pieprz do smaku

Wszystkie warzywa po oczyszczeniu pokroić w paseczki, zalać w szybkowarze wrzątkiem, włożyć połowę masła. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 12 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru zagotować ze zrobioną z pozostałego masła i mąki jasną zasmażką. Doprawić do smaku solą i pieprzem, imbirem i papryką. Przed podaniem wymieszać z pokrojonymi w paski naleśnikami.

Uwaga:
Gdy potrawa ma stanowić danie jednogarnkowe, dla podniesienia wartości białkowej można flaczki te doprawić przed podaniem 30 dag startego sera tylżyckiego

Warzywa mieszane duszone z rybą 20 min

Składniki:


50 dag kartofli
25 dog fasolki szparagowej
20 dag selera
20 dag pomidorów
2 cebule
5 dag tłuszczu
50 dag filetów z dorsza
1 łyżka siekanej natki pietruszki
1 szklanka wody; sól
pieprz i kwasek cytrynowy do smaku

Warzywa oczyścić, pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Filety pokroić na kawałki, skropić kwaskiem cytrynowym, oprószyć pieprzem. Rozgrzać w szybkowarze tłuszcz, przysmażyć na nim pokrojoną w plasterki cebulę, a gdy zacznie się rumienić wyłożyć na nią pokrojoną fasolkę, starte na tarce do jarzyn selery, na to rybę, a następnie pokrojone w plasterki kartofle i w ćwiartki pomidory. Posolić, wlać wodę, zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

 

 

Botwina na jarzynkę 5 min

Składniki:


60 dag botwiny
3 dag masła
1 łyżka mąki
0,5 szklanki śmietany
1 łyżka siekanego koperku
1 łyżka siekanej natki pietruszki
sól, cukier i kwasek cytrynowy do smaku

Oczyszczoną botwinę beż korzonków drobno pokroić, włożyć do szybkowaru, zalać niewielką ilością wrzącej wody (około 0,5 szklanki). Dodać masło, posolić i pocukrzyć, doprawić kwaskiem. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 5 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Zaraz po otwarciu szybkowaru podprawić mąką, a po chwili wymieszać ze śmietaną. Przed podaniem posypać zieleniną. Podawać do mięsa.

 

 

 

 Warzywa duszone w mleku 12 min

Składniki:


3 marchwie (25 dag)
kawałek kapusty włoskiej (25 dag)
25 dag kartofli
2 szklanki mleka
3 dag masła
1 łyżka kaszy manny (lub mąki)
sól i cukier do smaku

Oczyszczone warzywa rozdrobnić. marchew zetrzeć na tarce do jarzyn, kapustę poszatkować, kartofle pokroić w kostkę. Włożyć wszystko do szybkowaru, wymieszać z kaszą manną, zalać mlekiem, posolić i pocukrzyć. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 12 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Przed podaniem dodać masło.

 

 

 

Groszek zielony po parysku 15 min

Składniki:


50 dag łuskanego groszku (około 3,5 szklanki)
3 dag masła lub 2 łyżki dobrego oleju (np. sojowego)
2 marchwie
2 cebule
1 ząbek czosnku
1 goździk
kilka listków sałaty
sól, pieprz i natka pietruszki do smaku

Rozgrzać w szybkowarze tłuszcz, wrzucić 1 pokrojoną cebulę i 1 z wkłutym w nią goździkiem, pokrojone. marchew, sałatę, czosnek i natkę pietruszki. Popieprzyć i posolić, wymieszać. Gdy groszek zmieni kolor zamknąć szybkowar i ogrzewać 15 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.

Uwaga:
Niektórzy lubią tę potrawę nieco pocukrzoną.

 

 

 

 

 

 

 

 

Papryka nadziewana 15 min

Składniki:


12 owoców papryki (60 dag)
0,5 szklanki ryżu
1 szklanka wody
15 dag wieprzowiny mielonej surowej lub gotowanej
2 cebule
5 łyżek oleju; sól i pieprz do smaku
ewentualnie 1 łyżka koncentratu pomidorowego

Paprykę umyć, wydrążyć pestki. Na połowie tłuszczu podsmażyć do przezroczystości oczyszczoną i pokrojoną cebulę, wsypać do niej ryż i smażyć dalej razem, aż zrobi się szklisty. Połączyć z mięsem, posolić i popieprzyć, wymieszać. Powstałym nadzieniem (farszem) napełniać strąki papryki do trzech czwartych ich pojemności i układać w szybkowarze. Dodać resztę tłuszczu, wlać wodę i, kto lubi, koncentrat pomidorowy. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 15 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.
Uwaga! Za miast mięsa można do nadzienia dać uduszone w tłuszczu pieczarki lub warzywa.

Kategoria:
Potrawy z warzyw

 

 

 

Soczewica na zimno 15 min

 

Składniki:
25 dag soczewicy
2 łyżki dobrego oleju (np. sojowego)
sól do smaku
sos vinaigrettes

Przebraną soczewicę zalać w szybkowarze wodą tak, by ją pokrywała. Wlać olej, posolić. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 15 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Podawać na zimno jako przystawkę, polaną sosem vinaigrettes.

Kategoria:
Potrawy z warzyw

 

 

 

  Soczewica ze słoniną 20 min

Składniki:


40 dag soczewicy
10 dag słoniny lub boczku
1 cebula
5 szklanek wody
sól i pieprz do smaku

Słoninę lub boczek pokroić i przysmażyć w szybkowarze. Cebulę oczyścić i pokroić, razem z soczewicą wrzucić na rozgrzaną słonin i przez 15 minut smażyć stale mieszając, by się ; nie przypaliły. Następnie wlać wodę, lekko posolić i zamknąć szybkowar. Ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po ugotowaniu dosolić do smaku i posypać pieprzem. Podawać do gorącej kiełbasy, gotowanego boczku itp.

Uwaga:
Z dodatkiem zielonej sałaty ze śmietaną może stanowić danie kolacyjne.

 

 

 

Seler duszony z warzywami 20 min

Składniki:


1 kg selerów
2 marchwie
3 cebule
50 dag pomidorów
7 łyżek oleju (lub 10 dag margaryny)
2 kostki rosołowe
1 łyżeczka siekanej zieleniny
sól
cukier i papryka mielona do smaku

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić. Oczyszczone selery zetrzeć na tarce do jarzyn. Oczyszczone marchew i cebulę pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć, nie rumieniąc, w szybkowarze na rozgrzanym tłuszczu. Dodać pozostałe warzywa, pokruszone kostki rosołowe, pocukrzyć. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po ugotowaniu doprawić papryką i ewentualnie solą, posypać zieleniną. Podawać do ryżu, klusek itp.

Kategoria:
Potrawy z warzyw

 Bakłażany nadziewane 15 min

Składniki:
8 bakłażanów (po 2 na osobę)
3 cebule
4 dag masła
1 łyżka mąki
4 łyżki tartej bułki
2 jaja
1 szklanka śmietany
1 łyżka siekanego koperku
1 łyżka siekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku

Bakłażany włożyć na chwilę do wrzątku, obrać ze skórki, ściąć czubki z obu stron, wydrążyć łyżeczką miąższ z nasionami. W rondelku dusić około 10 minut na maśle pod przykryciem wydrążony miąższ z bakłażanów oraz oczyszczoną i posiekaną cebulę, podlane paroma łyżkami wody. Dodać tartą bułkę, popieprzyć i posolić, zagotować, a gdyby nadzienie było zbyt gęste, dodać nieco wody. Zestawić z ognia, wbić jaja, wsypać zieleninę wymieszać nie gotując. Napełnić tym nadzieniem wydrążone bakłażany, ułożyć je w szybkowarze, zalać śmietaną wymieszaną z mąką i odrobiną soli. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 10-15 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Przed podaniem posypać zieleniną.

Kategoria:
Potrawy z warzyw

 

Papryka duszona z boczkiem i ryżem 10 min

Składniki:
40 dag papryki czerwonej lub zielonej
5 sporych cebul
3 ząbki czosnku
40 dag pomidorów
25 dag boczku wędzonego
0,75 szklanki ryżu
2 kostki maggi
1 łyżka siekanej natki pietruszki
1 szklanka wody
sól
cukier i ocet do smaku

Oczyszczone strąki papryki pokroić w paski, pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić. W szybkowarze lekko zrumienić drobno pokrojony boczek, wrzucić do niego oczyszczoną i posiekaną cebulę i chwilę posmażyć, a na to wrzucić ryż i dalej smażyć 5-6 minut. Teraz wlać wodę, dodać paprykę i pomidory oraz posiekany czosnek. Szybkowar zamknąć i ogrzewać 10 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.

Kategoria:
Potrawy z warzyw

 

Soczewica z marchwią 20 min

Składniki:
25 dag soczewicy
10 dag boczku
40 dag marchwi
1 cebula
1 łyżeczka przyprawy "Jarzynka"
sól i pieprz do smaku

Przebraną soczewicę opłukać, marchew i cebulę oczyścić, pokroić. Wszystko włożyć do szybkowaru, zalać wodą, wsypać przyprawę, posolić. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru potrawę posolić i popieprzyć, polać przysmażonym boczkiem.

Kategoria:
Potrawy z warzyw

 

Kalarepka w mlecznym sosie 15 min

Składniki:
80 dag kalarepki
1 szklanka mleka
6 dag masła
1 łyżka mąki
1 łyżka siekanego koperku
sól i cukier do smaku

Rozgrzać w szybkowarze masło, wsypać i rozmieszać mąkę, wlać mleko posolić i pocukrzyć. Wrzucić oczyszczoną i pokrojoną w kostkę kalarepkę. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 15 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Przed podaniem posypać koperkiem.

Kategoria:
Potrawy z warzyw

 

 

 

 

 

 

Fasola w sosie pomidorowym 45 min

Składniki:


50 dag białej fasoli suchej
2 szklanki mleka
50 dag ugotowanych i przetartych pomidorów lub 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki
tłuszcz na zasmażkę
2 cebule
sól
cukier
pieprz i siekana zielenina do smaku

Fasolę namoczyć w przeddzień w 5 szklankach zimnej wody. Do szybkowaru wlać fasolę wraz z wodą, w której się moczyła, dodać mleko. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 45 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. W tym czasie oczyszczoną cebulę zetrzeć na tarce, podsmażyć bez rumienienia z tłuszczem, oprószyć mąką i po wymieszaniu razem podsmażyć. Zaraz po otwarciu szybkowaru dodać do fasoli zasmażkę z cebulą, włożyć koncentrat pomidorowy lub przetarte pomidory, zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, posypać zieleniną. Podawać z zieloną sałatą lub inną surówką.

Kategoria:
Potrawy z warzyw

 

Rzodkiewki gotowane 5-6 min

Składniki:
4 pęczki rzodkiewek (mogą być sparciałe)
6 dag masła
1 łyżka tartej bułki
sól i cukier do smaku

Oczyszczone rzodkiewki, bez listków i korzonków, zalać w szybkowarze wodą, posolić i pocukrzyć. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 5-6 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Podawać wyjęte z wody, polane masłem ze zrumienioną na sucho tartą bułką.

Kategoria:
Potrawy z warzyw

 

 

 

 

 

 

Soczewica piure 25 min

Składniki:
25 dag soczewicy
4 dag masła
1 cebula
1 łyżeczka przyprawy "Jarzynka"
sól i pieprz do smaku

Soczewicę przebrać, opłukać, zalać w szybkowarze wodą, dodać oczyszczoną i pokrojoną cebulę, przyprawę "Jarzynka". Zamknąć szybkowar i ogrzewać 25 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po otwarciu zmiksować lub utłuc tłuczkiem, przyprawić solą i pieprzem. Podawać z mizerią.

Kategoria:
Potrawy z warzyw

 

 

Brukiew duszona 15 min

Składniki:


80 dag brukwi
4 dog tłuszczu
2 kostki rosołowe
1 łyżka siekanego koperku
sól i cukier do smaku

Oczyszczoną brukiew pokroić w kostkę o boku 1 cm, włożyć do szybkowaru i zalać wrzątkiem. Przykryć szybkowar pokrywą, parę razy brukiew zagotować, po czym szybkowar na chwilę otworzyć, dodać tłuszcz i pokruszone kostki rosołowe. Szybkowar zamknąć i ogrzewać 15 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Przed podaniem potrawę pocukrzyć i wymieszać z koperkiem. Podawać do mięs, zwłaszcza wieprzowiny i baraniny.

Kategoria:
Potrawy z warzyw

 

 

 

Cebulki duszone 10 min

Składniki:
50 dag małych cebulek (najlepiej szalotek)
2 łyżki oleju
6 dag masła
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka cukru
1 szklanka wody
1 goździk
1 szczypta cynamonu
1 listek laurowy
sól i cukier do smaku

W szybkowarze rozgrzać olej z masłem, wrzucić oczyszczone cebulki, przyprawy, posypać solą, cukrem i pieprzem i chwilę poddusić. Włożyć pastę pomidorową, wlać wodę i zamknąć szybkowar. Ogrzewać 10 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.

Kategoria:
Potrawy z warzyw

 

Kartofle na parze 12 min

Składniki:


1 kg kartofli
sól do smaku

Kartofle oczyścić, większe poprzekrawać. Posypać solą i wymieszać dla równomiernego nasolenia. Włożyć do perforowanej lub siatkowej wkładki, wstawić do szybkowaru, wlać 1-2 szklanki wody (tyle, by nie sięgała do kartofli). Zamknąć szybkowar i ogrzewać 12 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.

 

Fasola lub groch na sypko 45 min

Składniki:
50 dag białej fasoli
1 szklanka mleka
1 mała cebula
3 dag masła lub innego tłuszczu (nie oleju)
sól i siekana zielenina do smaku

Fasolę namoczyć w przeddzień w 5 szklankach zimnej wody. Do szybkowaru wlać fasolę wraz z wodą, w której się moczyła, dodać mleko, wrzucić cebulę i lekko posolić. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 45 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Ugotowaną fasolę odcedzić z płynu (użyć go do sosów lub zup), podawać z surowym masłem, posypaną zieleniną. U w a g a. Tak ugotowaną fasolę można podać w sosie pomidorowym. W tym celu nie odcedza się jej, lecz podprawia białą zasmażką z mąki i tłuszczu oraz koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem.

 

 

 

 

WieprzowinaGolonka po pomorsku 90 min

Składniki:
1 spora golonka,
10 dag cebuli,
1 por,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
kminek, sól, pieprz i papryka mielona do smaku

Golonkę zalać w szybkowarze Wrzątkiem, posolić wodę, żeby była dość słona, zamknąć szybkowar i ogrzewać 80 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, wyjąć golonkę, wyporcjować. Wywar z szybkowaru usunąć (można go zużyć np. na zupę), włożyć pokrojoną golonkę bez kości, oczyszczone i pokrojone cebulę i por, koncentrat pomidorowy, 0,5 szklanki wywaru. Posypać kminkiem, pieprzem i papryką. Zamknąć szybkowar i ogrzewać ponownie, tym razem 10 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Podawać z kartoflami.

 

 

 

Golonka gotowana (peklowana) 90 min

Składniki:
1 golonka
1 pęczek włoszczyzny

Zalewa:
2,5 I wody
7 płaskich łyżek soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka kolendry
3-4 goździki
15 ziaren pieprzu
15 ziaren ziela angielskiego
5 listków laurowych
3 ząbki czosnku

Pieprz, ziele angielskie i czosnek rozetrzeć, wszystkie przyprawy wymieszać. Wodę zagotować z solą i goździkami, po ostudzeniu dodać przyprawy, włożyć golonkę. Postawić na 2 tygodnie do chłodu, od czasu do czasu przewracać. Golonka przed włożeniem do zalewy musi być doskonal oczyszczona. Wyjętą z zalewy golonkę opłukać, zalać w szybkowarze wrzątkiem, zamknąć szybkowar i ogrzewać 90 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Teraz szybkowar otworzyć wrzucić oczyszczoną włoszczyznę. Zamknąć szybkowar i ponownie ogrzewać 25 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.

 

 

 

Żeberka wieprzowe na parze 20 min

Składniki:
4 mięsiste żeberka wieprzowe
6 dag smalcu lub 4 łyżki dobrego oleju
np. sojowego
4 duże jednakowej wielkości kartofle
4 ząbki czosnku
8 szczypt tymianku
sól i pieprz do smaku

Oczyszczone kartofle przeciąć wzdłuż na pół, ułożyć na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu. Na każdej połówce kartofla położyć pół ząbka czosnku i szczyptę tymianku. Na kartoflach ułożyć pocięte żeberka, posolić i popieprzyć. Wlać parę łyżek wody. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 15-20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.

 

Żeberka wieprzowe w warzywach 20 min

Składniki:
40 dag wieprzowych żeberek
40 dag kapusty włoskiej
2 marchwie
1 kawałek selera
1 mała pietruszka
1 mały por
1 duża cebula
6 dag tłuszczu
2 łyżeczki mąki
1 listek laurowy
4 ziarnka ziela angielskiego
0,5 łyżeczki kminku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól i pieprz do smaku

Żeberka pociąć na kawałki, posolić i obrumienić na mocno rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu, wkroić oczyszczoną cebulę i też zrumienić. Warzywa oczyścić, poszatkować, włożyć do szybkowaru pod żeberka. Popieprzyć, posypać kminkiem, włożyć ziele angielskie. Wlać 0,5 szklanki wody. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru wymieszać z koncentratem pomidorowym i zasmażką zrobioną z mąki i połowy tłuszczu. Zagotować.

Uwaga:
Zasmażkę można zrobić od razu w szybkowarze. oprószając mąką żeberka. Wtedy dać całą szklankę wody.

 

Żeberka wieprzowe z kiszoną kapustą 30 min

...

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • psp5.opx.pl