Kurczak na mleku kokosowym z warzywami, Kuchnia Tajska ( przepisy)
[ Pobierz całość w formacie PDF ]Kurczak na mleku kokosowym z warzywami.
czas: 30-60 min
SKŁADNIKI:
· 1 duża pierś z kurczaka,
· 1 świeża papryka,
· 1 dymka,
· 1 opakowanie grzybów mun,
· 2 szalotki,kiełki sojowe,
· puszka mleka kokosowego,
· olej do smażenia arachidowy,
· przyprawa"5 smaków",
· sól i pieprz.
PRZYGOTOWANIE:
Pierś kurczaka opłukać,obsuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na paski średnie.Olej rozgrzać w woku i przesmażyć paski kurczaka,a potem kolejno dodawać rozmoczone i osączone grzyby kiełki oraz umyte i posiekane warzywa i dalej przez 10 min.smaż- -yć.Następnie rozprowadzić potrawkę mleczkiem kokosowym i dusić z 20-30 minut.Na koniec doprawić chińską przyprawą "5 sm- -aków" oraz solą i pieprzem(spróbować,aby nie przesolić).Gotową potrawkę podawać z ryżem białym lub żółtym.
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]