Kutia, Przepisy

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Kutia

Składniki:

·         1 szkl. maku

·         1 szkl. ziaren pszenicy (można ją zastąpić pęczakiem)

·         1 szkl. miodu

·         10 dag posiekanych orzechów włoskich

·         10 dag posiekanych migdałów bez skórki

·         5 dag daktyli

·         5 dag fig

·         kandyzowana skórka pomarańczowa

·         2 szkl. mleka

·         2-3 łyżki sparzonych rodzynek

 

 

Przygotowanie:

Pszenicę zalewamy na 24 godziny zimną wodą. Po tym czasie zlewamy wodę, a pszenicę płuczemy. Znów zalewamy czystą wodą i gotujemy do miękkości (ok. 40 min.). Cedzimy na sitku. Co jakiś czas należy pamiętać, aby widelcem lekko wymieszać ziarna (by się nie skleiły).

Mak płuczemy czystą wodą na sitku o małych oczkach, a następnie zalewamy 2 szklankami wrzącego mleka. Gotujemy ok. 10-15 min. Po tym czasie mak należy przepuścić przez maszynkę 2-3 razy lub utrzeć w makutrze. Można też użyć gotowej masy makowej (Ma mniej bakalii, dlatego należy ją o nie wzbogacić.)

Miód należy rozpuścić z odrobiną wody, dodać do niego zmielony mak, sparzone rodzynki, bakalie oraz skórkę z pomarańczy. Mieszać makową-bakaliową masę z pszenicą. Dekorujemy łamańcami. Podajemy schłodzone (odstawiamy do lodówki przynajmniej na 2 godz. przed podaniem).

 

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • psp5.opx.pl