Kurze udka w sosie czosnkowym, PRZEPISY KULINARNE ALKOHOLE I NIE TYLKO, Mięso - drób(6)

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Kurze udka w sosie czosnkowym

 

Składniki na 4 porcje:

4 kurze udka

spora główka czosnku

2 łyżki masła

łyżka oleju

pół szklanki białego wytrawnego wina

pół szklanki Bulionu drobiowego Winiary

łyżka soku z cytryny

pół łyżeczki roztartego suszonego tymianku i rozmarynu

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

sól

pieprz

 

Połowę ziół, sól, pieprz, sok z cytryny oraz olej dokładnie wymieszaj. Umyte i osuszone udka kurczaka natrzyj przygotowaną pastą, przykryj i zostaw na godzinę w chłodnym miejscu.

 

W dużym płaskim rondlu stop masło, na nim obsmaż udka na złoty kolor, dodając podzielony na ząbki (nieobrane) czosnek i zieloną pietruszkę. Następnie skrop bulionem i duś pod przykryciem na niewielkim ogniu około 30 minut. Wlej wino, wymieszaj i duś jeszcze 10-15 minut.

 

Miękkie udka wyjmij, a sos zmiksuj, przetrzyj go przez sito, wlej do rondla. Dodaj pozostałe zioła i z powrotem włóż udka, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Całość podgrzej.

 

Podawaj z kluseczkami.

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • psp5.opx.pl