Kurze udka w sosie czosnkowym, PRZEPISY KULINARNE ALKOHOLE I NIE TYLKO, Mięso - drób(6)
[ Pobierz całość w formacie PDF ]Kurze udka w sosie czosnkowym
Składniki na 4 porcje:
4 kurze udka
spora główka czosnku
2 łyżki masła
łyżka oleju
pół szklanki białego wytrawnego wina
pół szklanki Bulionu drobiowego Winiary
łyżka soku z cytryny
pół łyżeczki roztartego suszonego tymianku i rozmarynu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
Połowę ziół, sól, pieprz, sok z cytryny oraz olej dokładnie wymieszaj. Umyte i osuszone udka kurczaka natrzyj przygotowaną pastą, przykryj i zostaw na godzinę w chłodnym miejscu.
W dużym płaskim rondlu stop masło, na nim obsmaż udka na złoty kolor, dodając podzielony na ząbki (nieobrane) czosnek i zieloną pietruszkę. Następnie skrop bulionem i duś pod przykryciem na niewielkim ogniu około 30 minut. Wlej wino, wymieszaj i duś jeszcze 10-15 minut.
Miękkie udka wyjmij, a sos zmiksuj, przetrzyj go przez sito, wlej do rondla. Dodaj pozostałe zioła i z powrotem włóż udka, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Całość podgrzej.
Podawaj z kluseczkami.
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]