Kurczak pieczony z czosnkiem i cytryną, PRZEPISY KULINARNE ALKOHOLE I NIE TYLKO, Mięso - drób(6)

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Kurczak pieczony z czosnkiem i cytryną

 

Składniki na 4 porcje:

kurczak (około 1,5 kg)

pół szklanki Rosołu królewskiego WINIARY

3 ząbki czosnku

4 łyżki oliwy z oliwek

3 łyżki masła

cytryna,

pół pęczka natki pietruszki

sól, biały pieprz

 

Kurczaka oczyść, umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie natrzyj solą i pieprzem.

 

Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Teraz sparz cytrynę, otrzyj jej skórkę na tarce do jarzyn i wyciśnij sok. Natkę pietruszki drobno posiekaj. Wymieszaj czosnek ze skórką i sokiem z cytryny oraz natką i oliwą. Tak przygotowaną mieszanką dokładnie natrzyj kurczaka (również wewnątrz), po czym nakryj go szczelnie i odstaw w chłodne miejsce na 8-12 godzin.

 

W foremce (naczyniu żaroodpornym) rozgrzej masło, włóż kurczaka (piersią do góry), zalej gorącym rosołem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C (środkowa półka) na 60-70 minut. W czasie pieczenia często polewaj mięso wytworzonym sosem, a parującą wodę uzupełniaj wrzątkiem z czajnika.

 

Po upieczeniu nakryj kurczaka folią aluminiową, a po 10 minutach pokrój na porcje (nie należy kroić zaraz po wyjęciu z piekarnika, bo z mięsa wycieknie sok i będzie suche!).

 

Podawaj z ziemniakami zapiekanymi z masłem i cebulą oraz dowolną surówką.

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • psp5.opx.pl