Kuskus z drobiem, Przepisy Macka Kuronia, przepisy gastronomiczne

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Kuskus z drobiem

 

Składniki na 4 porcje:

1,5 szklanki  kuskusu 

około 30 dag piersi kurczaka

50 dag mrożonych brokułów

kawałek korzenia imbiru (1 cm)

2 łyżki mąki

sól

pieprz

3 łyżki oleju

2 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki

 

Na głębokiej patelni o grubym dnie rozgrzej łyżkę oleju, następnie wrzuć zamrożone brokuły podzielone na różyczki - przykryj i podgrzewaj na średnim ogniu, cały czas poruszając naczyniem. Po 5 minutach posól,  przełóż do rondla i trzymaj w cieple.

 

Patelnię wytrzyj, wlej następną łyżkę oleju i wrzuć drobno posiekany imbir, a gdy olej nabierze aromatu, dodaj opłukane, osuszone, pokrojone w wąskie paski i obtoczone w mące piersi kurczaka. Smaż po 3 minut z każdej strony, aż do lekkiego zarumienienia, na końcu posól.

 

Kuskus zalej wrzątkiem i postępuj według instrukcji na opakowaniu. Gdy będzie miękki, dodaj do mięsa na patelni, wymieszaj z brokułami, dopraw solą i pieprzem. Całość zagrzej. Potrawę udekoruj zieleniną.

 

Kusus jest idealnym składnikiem wszelkich błyskawicznych dań. Można go łączyć np. z usmażonymi pieczarkami, fasolą z puszki lub dowolną wędliną.

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • psp5.opx.pl