Kulki cielęce w pomidorach, Przepisy Macka Kuronia, przepisy gastronomiczne

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Kulki cielęce w pomidorach

 

Składniki:

60 dag mielonej cielęciny

marchewka

2 białka jaja

2 łyżki bułki tartej

kilka łyżek gazowanej wody mineralnej

łyżka mąki

2 małe ząbki czosnku

łyżka oliwy

pół łyżeczki Bulionu warzywnego w płynie WINIARY

sól, pieprz

sos:

2 pomidory

2 dymki

pół łyżeczki cukru

1/3 kubeczka jogurtu naturalnego 2-proc. (5 dag)

łyżeczka mąki

bazylia

 

Marchewkę umyj, oczyść i pokrój w drobną kostkę. Do cielęciny dodaj rozgnieciony czosnek, marchewkę, bułkę tartą oraz białka. Dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie wlej wodę mineralną i wyrób ręką. Uformuj 8 większych lub 12 mniejszych kulek, obtocz je w mące i szybko obsmaż na patelni teflonowej na łyżce rozgrzanej oliwy.

 

Dwie szklanki wody zagotuj, rozprowadź bulion i delikatnie włóż kulki mięsne. Gotuj na małym ogniu.

 

Pomidory umyj, sparz, obierz ze skórki i pokrój na cząstki. Dymkę umyj, oczyść i drobno poszatkuj. Do pół szklanki wrzącej wody dodaj pomidory i dymkę, duś pod przykryciem do miękkości, następnie zmiksuj i przetrzyj przez sito. Do prawie ugotowanych kulek z cielęciny dodaj przecier z pomidorów i dymki, cukier oraz bazylię.

 

Jogurt połącz z mąką, wlej trochę sosu z mięsa, wymieszaj, a następnie całość dodaj do mięsa i zagotuj. Podawaj z kaszą, makaronem, ryżem lub ziemniakami.

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • psp5.opx.pl