Kulinarne podróże z 'Jasiem Wędrowniczkiem' (kuchnia Podkarpacia), kuchnia polska regionalna

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
//-->KULINARNE podRóżEz „Jasiem Wędrowniczkiem"KULINARNE podRóżEz „Jasiem Wędrowniczkiem"spis treści◊◊spis treści◊◊WstępRymanów i jego wielokulturowośćProstota i smak tradycyjnej kuchniPasztet z gęsich wątróbekPasztet z fasoliSmalec pielnieckiChrzanSer z chrzanemCebulakiRolada z boczkuJajecznica po chłopskuHumus żydowskiSer zgliwiałySer jajecznyRosół z gęsi z makaronemZupa grzybowa z kładzionymi kluseczkamiBarszcz wołyńskiBarszcz żytni „po sitku” z bobemWar z komperamiZupa rumforskaDyniankaChłodnik z buraków i rabarbaruCiasto ze śliwkamiRogalikiMądrzyki (serniczki smażone)Piernik staropolskiCiasteczka korzenneMakowiec świątecznyBobalki z makiemKutiaWielkanocna babka parzonaBogactwo świątecznego stołuPascha wielkanocna469101215161818212225262931323437394042454748505355565960626567687072zakąskimięsiwopolewkisłodkiejarskie7476788083849192949799100103104106109111112114117119120124127128130132134136139141142144Beskidnicy, czyli uczta rozbójnikówKisełoCzulentGołąbki – kiszeniaki zapiekane z boczkiemKiszenie kapusty, obrzęd i tradycjaKapusta zasmażana z pęcakiemZapiekane ziemniaki z mięsemUdziec z kościąPrzepiórka w sznurkuKrólik duszony w śmietanie i warzywachRzecz o kuchni dworskiej, czyli poezja smakuPolędwiczki z jelenia w cieście z sosem kurkowymSchab z dzika w sosie wiśniowymCzerwona kapusta zasmażana z winem i rodzynkamiSłonina marynowanaSpiżarnie, czyi jak nie zmarnować żadnego kęsaDary natury - strażnicy zdrowia i dobrego humoruPierogi ze śliwkąPierogi z kaszą gryczanąWieczerza jedyna w całym rokuWigilijne uszka z bobemPancaki – jęczmienne krupyKotlety z kaszy gryczanejMamałyha – zamiszkaBlinyFuczki – hałuszki z serem pieczoneŁemkowie, czyli zdrowa kuchniaKiszka ziemniaczanaPlacki ziemniaczane w kapuście tzw. lemieszeKarp po żydowskuIndeks potrawKULiNArNe podróżez „Jasiem Wędrowniczkiem"Zapraszamy do wspólnej wędrówki przez różnorodność smakówpodkarpackiej kuchni. Będzie to swoista podróż przez wielokulturowątradycję tych ziem, w czasie której poznacie to, co jadano na co dzieńi od święta, w czasie obrzędów weselnych i w zapusty. Na kulinarnymszlaku dowiecie się jak smakuje zupa z gwoździa, limiesze na liściukapusty, podpłomyki z pieca czy maleszka z masłem, co to są hreczanykii czulent. Razem z „Jasiem Wędrowniczkiem” odkryjecie sekrety dawnychreceptur i przepisów przechowywanych z pokolenia na pokolenie przezmiejscowe gospodynie, które to przepisy skrzętnie zebraliśmy, abyutrwalić i dać pokosztować wszystkim smaków Podkarpacia.„Jaś Wędrowniczek"RYMANÓWi jego wielokulturowośćSwoje niezwykłe bogactwo i szeroką paletę smaków podkarpacka kuch-nia zawdzięcza wielokulturowości tych ziem. Zróżnicowana etnicznieludność, która przez stulecia zamieszkiwała okolice Rymanowa, wniosłado tutejszej kultury, także kulinarnej, całe swoje dziedzictwo.Różnorodne smaki przenikały się wzajemnie, tworząc barwną mozaikę,którą cechuje się tutejsza kuchnia. Dziś, poprzez staranne odtworzeniepotraw naszych przodków, możemy zakosztować w dawnych gustachi prawdziwie poczuć kontakt z bogatą historią tych terenów. Różnorod-ność kulturową okolic Rymanowa tworzyli Polacy, Żydzi, Łemkowie,Rusini, Dolinianie. Z przybywającymi po roku 1772 do Galicji urzędnika-mi trafiły, zwłaszcza do miast, potrawy niemieckie (austriackie), czeskie,słowackie, a i węgierskie.Rozwijający się handel powodował, że przybywało tu wielu kupców,a wraz z nimi coraz to nowsze smaki i składniki.Z tej otwartości Rymanowa czerpała również szlachta, której kuchniabyła bogatsza i otwarta na wszelkie nowinki i trendy kulinarne.Różnokolorowa paleta przepisów, zbieranych przez nas z dużą staran-nością, czyni z tej publikacji prawdziwą kulinarną podróż i przez czas,i przez bogactwo smaków. Jest ona przepysznym przewodnikiem potradycji i zwyczajach kultywowanych od wieków na rymanowskiej zie-mi.6 [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • psp5.opx.pl