Kurczak pieczony w czosnku, PRZEPISY KULINARNE ALKOHOLE I NIE TYLKO, Mięso - drób(6)

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Kurczak pieczony w czosnku

 

Składniki:

kurczak (1,3 kg) pokrojony na kawałki

40 ząbków czosnku (około 2 główek)

cytryna

pół szklanki wytrawnego białego wina

1/4 szklanki oliwy

4 łodygi selera (grubo pokrojone)

2 łyżki (930 ml) drobno posiekanej pietruszki

2 łyżeczki (10 ml) pokruszonych suchych liści bazylii

łyżeczka (5 ml) pokruszonych suchych liści oregano

szczypta czerwonej papryki

sól i pieprz do smaku

 

Piekarnik rozgrzej do temperatury 190°C. Do płytkiego naczynia do pieczenia włóż kawałki kurczaka, skórą do góry. Odstaw.

 

Czosnek obierz z łupin: wrzuć go do gotującej się wody w małym rondelku i przykryj na 5-10 sekund. Potem wyjmij go łyżką cedzakową, włóż do zimnej wody i osusz. Łupinkę zsuń, a obrany czosnek odstaw.

 

Obieraczką do warzyw usuń z cytryny cienką warstwę żółtej skórki, odłóż ją do małej miski. Cytrynę przekrój następnie na pół; czubkiem noża usuń widoczne pestki.

Teraz wyciśnij do małej szklanki sok z cytryny; usuń z soku pestki.

 

Do średniej miski włóż czosnek, wino, oliwę, seler, pietruszkę, bazylię, oregano i płatki czerwonej papryki, wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszaj. Przygotowaną mieszaniną polej kurczaka, posyp go skórką cytrynową i polej sokiem z cytryny. Przypraw solą i pieprzem.

 

Naczynie do pieczenia przykryj folią aluminiową. Piecz 40 minut, po czym zdejmij folię. Piecz 15 minut, aż kurczak będzie miękki, a sos z kurczaka będzie przezroczysty. Przed podaniem kurczaka udekoruj według uznania.

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • psp5.opx.pl