Kurczak w sosie pieczarkowym, PRZEPISY KULINARNE ALKOHOLE I NIE TYLKO, Mięso - drób(6)

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Kurczak w sosie pieczarkowym - przysłała Maja

INTERIA.PL

2 duże piersi z kurczaka; 1 papryka czerwona; 1 papryka zielona; 1 duża cebula; 0.5 kg pieczarek; 0.5 szklanki śmietany 12 %; 2 serki twarogowe z pieczarkami np. Hochland trójkąty; 2 lyżki mąki; sól, pieprz, papryka ostra, czosnek, Jarzynka, olej.

Przyrządzanie

Warzywa: paprykę,cebulę oraz pieczarki umyć i pokroić. To samo zrobić z mięsem. Podgrzać olej i podsmażyć mięso, doprawiając je solą, pieprzem i nieco Jarzynką. Chwilę dusić, następnie dodać pokrojoną cebulę, papryki. Całość dusić pod przykryciem aż cebula oraz papryka zrobią się miękkie. Dodać pieczarki, cały czas mieszając od czasu do czasu. Doprawić ostrą papryką, zamieszać i dusić tak by pieczarki były miękkie i zmieniły kolor na ciemny. Do kubka wlać śmietanę, dodać mąkę oraz serki i całość wymieszać na jednolitą masę. Dodać do potrawy sos ciągle mieszając. Dusić wszystko ok. 10 razem z sosem. Potrawę można podawać z ryżem lub ziemniakami.
 

Kurczak na słodko-kwaśno z ananasami - przysłała Iza NY

INTERIA.PL

0,8 - 1,0 kg piersi z kurczaka (bez kości) pokrojone w kostkę; 3 jaja; 3 łyżki mąki; 1,5 łyżki wody; pieprz; sól; na sos: 1/3 kubka octu; 3 łyźki soku cytrynowego; 3/4 kubka cukru; 3 łyżki sosu sojowego; 1 łyżka mąki krupczatki; 1,5 kubka wody; 1 puszka ananasów w kawałkach (odsączone)

Przyrządzanie

Jaja, mąkę i wodę wymieszać dobrze w misce. Dodać mięso (posolone i popieprzone do smaku) pokrojone w kostkę i dobrze wymieszać, tak by mięso było pokryte masą. Na dużej patelni rozgrzać dobrze olej, i wylać na to mięso. Smażyc w całości jak omlet. Przewrócić, na drugą stronę, gdy się zrumieni na złoty kolor. Pod koniec delikatnie rozdzielić kawałki widelcem (to niekonieczne). Odstawić, gdy kurczak będzie zrumieniony z każdej strony i straci kolor surowizny.

Sos:

W osobnym rondlu wymieszać wszystkie składniki sosu, (oprócz ananasów) aż powstanie czysty roztwór. Przelać mieszankę do dużego rondla, dodać podsmażonego kurczaka i ananasy. Dusić na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut. Podawać z ryżem na sypko.

Bardzo smaczna i szybka do zrobienia potrawa.

 

Kurczak z ananasem - przysłał Marcinus

INTERIA.PL

Kurczak, cebula, mała puszka ananasa, łyżka mąki, łyżeczka soli, 2 łyżki oleju, łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki, łyżka koncentratu pomidorowego.

Przygotowanie

Kurczaka podzielić, z każdej porcji zdjąć skórę, cebulę drobno posiekać, ananasa wyjąć z zalewy i pokroić w kostkę. Do zalewy wlać tyle wody, by otrzymać szklankę płynu, rozgrzać tłuszcz i zrumienić mięso. Następnie przełożyć do garnka, na patelni zeszklić cebulę, dodać paprykę, koncentrat i zalewę, sos przelać do garnka z mięsem, dodać kostki ananasa. Dusić 30-40min, aż mięso będzie miękkie. Podawać z ryżem na sypko.(INTERIA.PL)

 

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • psp5.opx.pl