Kurczak po indyjsku, i inne podobne
[ Pobierz całość w formacie PDF ]Kurczak po indyjsku (w 11 przyprawach)
- Kuchenna kolekcja malutkich słoiczków z przyprawami to fajny widok. Taki domowy zbiór smaków i zapachów z całego świata. I każdy z nich opowiada własną historię.
Najpierw w kuchni pojawiają się najbardziej znane: pieprz, imbir, gałka muszkatołowa, goździki. A potem człowiek staje się hobbystą-nałogowcem, szukającym wciąż nowych smakowych poruszeń.
Rozumiem miłość Hindusów do przypraw. To naprawdę kręci.
Na 4 osoby.
Czas przygotowania: 20 min.
Jak to zrobić:
Nasiona kardamonu obierz z łuseczek.
Zmiażdż kolendrę, kminek, goździki, pieprz i kardamon (najlepiej w moździerzu).
Wymieszaj je w miseczce z imbirem, kurkumą, garam masalą, startą połówką gałki muszkatołowej i chilli.
Posiekaj cebulę i czosnek. Obierz imbir ze skórki, zetrzyj go na tarce lub posiekaj.
Każdą pierś kurczaka przekrój wzdłuż na połowę. Potem pokrój ją w płatki ok. 3mm grubości. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Odłóż na bok.
Wlej olej na patelnię, wrzuć cebulę, czosnek i imbir. Zamieszaj i postaw na gazie. Smaż, aż cebula stanie się przeźroczysta.
Teraz dodaj przyprawy i zamieszaj, potrzymaj chwilę na ogniu.
Dodawaj pojedyncze kawałki kurczaka (nie wszystkie na raz). Mieszaj, aż sos obtoczy kurczaka z każdej strony. Kiedy mięso przestanie być surowe, wlej ½ szklanki wrzątku i duś kilka minut.
Przekrój bakłażana wzdłuż na 4 części. Odkrój pestki (powinno zostać tylko około 1.5 cm miąższu przy skórce). Pokrój bakłażana na cienkie plasterki (ok. 7 mm). Na patelni rozgrzej margarynę, wrzuć bakłażana i posól. Smaż, aż się zarumieni.
Przed podaniem wymieszaj bakłażana i kurczaka.
Najlepiej smakuje z ryżem basmati.
Bon appetit!
· 1 bakłażan
· 1 duża cebula lub 3 małe
· 1 łyżeczka czarnego pieprzu
· 1/2 gałki muszkatołowej
· 1 łyżeczka garam masali
· 5 goździków
· 1 łyżeczka imbiru mielonego
· 1 jogurt
· kawałek korzenia imbiru (ok. 5 cm)
· 1 łyżeczka kminku indyjskiego
· 1 łyżeczka kurkumy
· margaryna do smażenia (np. Rama Culinesse)
· 1 łyżeczka nasion kardamonu
· 1 łyżeczka nasion kolendry
· olej do smażenia
· 1 łyżeczka ostrej chilli w proszku
· 6 piersi kurczaka
· sól
· sól i pieprz do smaku
· 1/2 szklanki wrzącej wody
· 2 ząbki czosnku