Kurczak po hawajsku, Przepisy Macka Kuronia, przepisy gastronomiczne

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Kurczak po hawajsku

 

Składniki:

kurczak (około 1,3 kg)

po 10 dag mielonej cielęciny i wieprzowiny

pół szklanki posiekanych orzechów laskowych

drobno posiekana cebula

po łyżce sosu sojowego i koniaku

po łyżce miodu i nasion sezamu

surowe jajo

2-3 łyżki masła

po łyżeczce soli i pieprzu

 

Umytego i osuszonego kurczaka natrzyj od środka i z zewnątrz solą i pieprzem. Oba rodzaje mielonego mięsa połącz z drobno posiekaną cebulą, posiekanymi orzechami, solą, pieprzem, sosem sojowym i koniakiem, a po wbiciu jajka - starannie wyrób masę na farsz. Nadziej nim kurczaka, zaszyj i umieść na wysmarowanej masłem brytfannie, po czym polej stopionym masłem i wstaw na mniej więcej godzinę do nagrzanego piekarnika.

 

W czasie pieczenia należy kurczaka najpierw leciutko skrapiać wodą, z później wytworzonym sosem.

 

Pod koniec pieczenia zrumienionego już kurczaka posmaruj lekko rozgrzanym miodem i posyp ziarenkami sezamu. Po kilku dodatkowych minutach skórka stanie się błyszcząca i kurczaka można już podawać na stół.

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • psp5.opx.pl