Kurczak nadziewany, Przepisy Macka Kuronia, przepisy gastronomiczne

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Kurczak nadziewany

 

Składniki na 6 porcji:

kurczak (około 1,2 kg)

łyżeczka soli

zmielony biały pieprz

pół łyżeczki słodkiej papryki

100 g pieczarek

240 g pasztetu z gęsiej wątróbki

50 g orzechów pistacjowych

pół łyżeczki suszonego tymianku

jajo

3 łyżki bułki tartej

2 łyżki roztopionego masła

 

Nagrzej piekarnik do temperatury 220°C. Kurczaka dokładnie umyj zimną wodą w środku i na wierzchu, wierzch dokładnie osusz ściereczką. Teraz wymieszaj sól, pieprz i paprykę, mieszanką przypraw natrzyj kurczaka w środku.

 

Teraz oczyść i umyj pieczarki, posiekaj je razem z pasztetem i pistacjami. Następnie wymieszaj wszystko z tymiankiem, jajem i bułką tartą. Napełnij kurczaka przygotowanym farszem, po czym zaszyj mocną nitką. Skrzydełka i udka przymocuj do tułowia. Posmaruj kurczę ze wszystkich stron roztopionym masłem i ułóż w brytfannie grzbietem do góry. Piecz 50 minut na drugim od dołu poziomie piekarnika. Po 20 minutach kurczaka przewróć i posmaruj go ponownie masłem.

 

Kurczaka smakuje wyśmienicie z ziemniaczanymi kulkami migdałowymi, koprem włoskim, roszponką i cebulą pokrojoną w krążki.

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • psp5.opx.pl