Kurczak pieczony z cebulą i majerankiem, Moje gotowanie

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Kurczak pieczony z cebulą i majerankiem

 

Kurczak rewelacja.. Mniam, mniam. Przepis pochodzi z tej strony: http://dukan.blox.pl/. Należy pamiętać aby przygotować go wcześniej, ale nie raz szykowałam go na tzw. szybko, bez trzymania w lodówce.

Składniki:

1 kurczak

sól, pieprz

papryka ostra, słodka

3 łyżki majeranku

czosnek granulowany

1 główka czosnku

ok. 2 średnie cebule

Kurczaka dokładnie obmyć i wysuszyć.  Teraz dwie opcje-albo obieramy kurczaka ze skóry albo ją zostawiamy. Ja zostawiłam i- mój pies miał niezłą radochę.

Kurczaka nacieramy przyprawami (paprykami i czosnkiem granulowanym), solimy i pieprzymy. Do środka wsypujemy majeranek. Obieramy czosnek i cebulę. 3 duże ząbki przeciskamy przez praskę i nacieramy nimi kurczaka. Resztę czosnku razem z pokrojoną na ćwiartki cebulą wsadzamy do środka kurczaka. Odstawić do lodówki na 24h.

 

Piekarnik nagrzewamy do 170* i wsadzamy kurczaka. Pieczemy go tyle ile waży + 10min (czyli jesli kurczak ważył 1,2kg pieczemy go ok.1h i 30min-najlepiej sprawdzić, czy się dopiekł lekko go nacinając i sprawdzając stan upieczenia mięsa).

 

Smacznego!

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • psp5.opx.pl