Kurczak z chili, kurczak na różne sposoby
[ Pobierz całość w formacie PDF ]Kurczak z chili
Skladniki:
· białko z 1 jajka
· 6 łyżek oleju
· 1 1/2 łyżki mąki kukurydzianej
· 500 g mięsa kurczaka
· 2 czerwone lub zielone papryki
· 2 świeże małe chili, oczyszczone z pestek i posiekane
· 2 suszone małe chili, posiekane
· 1 łyżeczka rozgniecionego świeżego imbiru
· 2 łyżki sosu sojowego
· 2 łyżki wytrawnego sherry
Sposób przygotowania:
· Białko ubić na miękką pianę. Delikatnie zmieszać z solą, łyżką oleju i mąką. Rozlać masę cienką warstwą na pokrojonego w kawałki (na raz do ust) kurczaka.
· Paprykę pokroić w dużą kostkę (4 cm). Podgrzać pozostały olej w woku lub na patelni i szybko podsmażyć kurczaka. Wyjąć mięso. Dodać chili, paprykę i imbir, mieszając, smażyć 2 minuty.
· Następnie dodać kurczaka, smażyć razem z warzywami, aż papryka zmięknie. Dodać sos sojowy i sherry, smażyć dalej 2 minuty.
Uwagi:
Uwaga: Jest to bardzo pikantna potrawa, należy więc uważać, aby nie dodać zbyt dużo chili.
Porcja dla 4 osób
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]