Kurczak z chili, kurczak na różne sposoby

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Kurczak z chili

 

 

Skladniki:

·         białko z 1 jajka

·         6 łyżek oleju

·         1 1/2 łyżki mąki kukurydzianej

·         500 g mięsa kurczaka

·         2 czerwone lub zielone papryki

·         2 świeże małe chili, oczyszczone z pestek i posiekane

·         2 suszone małe chili, posiekane

·         1 łyżeczka rozgniecionego świeżego imbiru

·         2 łyżki sosu sojowego

·         2 łyżki wytrawnego sherry

 

Sposób przygotowania:

·         Białko ubić na miękką pianę. Delikatnie zmieszać z solą, łyżką oleju i mąką. Rozlać masę cienką warstwą na pokrojonego w kawałki (na raz do ust) kurczaka.

·         Paprykę pokroić w dużą kostkę (4 cm). Podgrzać pozostały olej w woku lub na patelni i szybko podsmażyć kurczaka. Wyjąć mięso. Dodać chili, paprykę i imbir, mieszając, smażyć 2 minuty.

·         Następnie dodać kurczaka, smażyć razem z warzywami, aż papryka zmięknie. Dodać sos sojowy i sherry, smażyć dalej 2 minuty.

 

 

 

 

 

 

Uwagi:
 
Uwaga: Jest to bardzo pikantna potrawa, należy więc uważać, aby nie dodać zbyt dużo chili.
Porcja dla 4 osób

 

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • psp5.opx.pl