Kurczak feng-shui, PRZEPISY

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

























































































 

 

 

Kurczak feng-shui

 

Składniki

2 piersi z kurczaka

 

 

 

 

 

 

 

 

Przepis

2 łyżki mąki kukurydzianej

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka octu ryżowego

pół szklanki gorącej wody

1 białko

olej

1-2 łyżeczki imbiru

biały pieprz, sól, curry, kurkuma

spora marchewka

papryka świeża

duża cebula

kilka liści kapusty pekińskiej

mogą być też: kiełki sojowe,

chińskie grzyby moon, odrobina

pędów z bambusa

chiński sos chili w butelce

W głębszym naczyniu wymieszać mąkę, sos sojowy,

ocet, przyprawy, można też dolać gorącą wodę.

Piersi z kuraka pokroić w paseczki i wrzucić do tak

przygotowanej marynaty. Dokładnie wymieszać i

odstawic do lodówki na jakieś dwie godziny.

Marchew zetrzeć na grubej tarce, paprykę, cebulę i

kapustę pokroić w paseczki.

Ubić na sztywno białko i wymieszać z kurczakiem w

marynacie. Wrzucić to na rozgrzany olej i smażyć

przez kilka minut. Przełożyc do miseczki. Na patelnię

wrzucić warzywa, podsmażyć i dusić przyprawione

solą, pieprzem i skropione sosem sojowym, w razie

potrzeby podlać odrobiną wody. Kiedy zmiękną

połączyć z kurczakiem.

Danie jest w zasadzie gotowe. Najlepiej smakuje

podane z ryżem i polane gotowym ostrym sosem

chili.

 

Warzywa można dowolnie dobierać według gustu,

pamiętając jednak o tym, że chińskie grzyby powinny

się wcześniej moczyć przez kilka godzin, a pędy

bambusa wyjęte z puszki najlepiej opłukać pod

strumieniem wody.

 

Przepis jest autorstwa Jarka, mąża Ani z listy

pl.rec.kuchnia

Muszę przyznać, że kurczak feng-shui jest bardzo

ciekawy, aromatyczny.

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • psp5.opx.pl