Kurczak duszony w sosie pomidorowo-pieczarkowym , dania z grzybow miesne
[ Pobierz całość w formacie PDF ]Składniki:
1 drobno posiekana średnia cebula
1 drobno posiekany ząbek czosnku
3 duże dojrzale pomidory, obrane ze skórki i pokrojone (lub pomidory w puszce)
85 g pokrojonych w plasterki pieczarek
1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
1/4 szklanki wody
1 łyżeczka suszonego oregano
szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
2 filety z piersi z kurczaka (bez skóry)
1 szklanka makaronu świderków
1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
starty parmezan (niekoniecznie)
Sposób przygotowania:
1. W szerokim rondlu podgrzać na małym ogniu cebulę, czosnek, pomidory i pieczarki.
Mieszać, aż zaczną mięknąć. Dodać wodę, bazylię, oregano 1 paprykę, nieco zwiększyć ogień, po czym dołożyć mięso z kurczaka.
Przykryć i dusić na wolnym ogniu 20 minut, aż mięso będzie miękkie. Nie doprowadzić do zagotowania.
2. W drugim garnku gotować makaron przez 16- 18 minut. Odcedzić, polać oliwą z oliwek i wymieszać.
3. Gotowego kurczaka przełożyć na talerz. Jeśli sos jest za rzadki, zwiększyć ogień i odparować, aż zgęstnieje.
Sosem polać mięso. Podawać z makaronem posypanym parmezanem.
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]