Kurczak, cos dla ciałka czyli kulinaria

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Kurczak pachnący jałowcem .

·                       

Składniki

kurczak -duży               1 sztuka              

cytryna               1 sztuka              

mielony jałowiec               1 łyżka              

ziele angielskie               5 sztuk              

liść laurowy               2 sztuki              

przyprawa do drobiu               1 łyżeczka              

 

bulion               1 szklanka              

wino wytrawne               1 szklanka              

cebula               1 sztuka              

posiekany lubczyk               0.5 łyżki              

mąka               1 łyżka              

olej do smażenia               0.25 szklanki              

1

Kurczaka dzielimy na porcje, nacieramy sokiem z cytryny, zmielonym jałowcem, majerankiem, przyprawą do drobiu dodajemy do niego ziele angielskie i połamane liście laurowe, zostawiamy na 24 godz.

2

Olej podgrzewamy na patelni i obsmażamy mięso na bardzo rumiany kolor, przekładamy do naczynia w którym będziemy je dusić, zalewamy bulionem i marynatą z kurczaka, dodajemy podsmażoną cebulkę, lubczyk i jałowiec w ziarnach. Gdy mięso będzie miękkie wyciągamy je z garnka a sos przecieramy, do gładkiego sosu dolewamy wino i łyżkę mąki rozrobioną w małej ilości wody, dokładamy mięso i dusimy razem jeszcze około 10 min,przed podaniem posypujemy zieloną pietruszką.

 

 

Kurczak faszerowany

·                      Taki kurczak dobrze smakuje na zimno, jak i na gorąco

·                     

Składniki

kurczak świeży               2 kilogramy              

pieczarki               0.5 kilograma              

mięso mielone               0.5 kilograma              

jajka               2 sztuki              

przyprawa do kurczaka               1 opakowanie              

cebula               1 sztuka              

sól do smaku               1 szczypta              

pieprz czarny               1 szczypta              

smalec do smażenia               2 łyżki              

 

Z kurczaka usuwamy kości. Cebulę smażymy na smalcu na złoty kolor, do cebuli dajemy drobno pokrojone pieczarki, dusimy, aż odparują. Pieczarki, mięso, sól i pieprz wszystko dobrze mieszamy. Kurczaka na 3 godz. przed pieczeniem dobrze nacieramy przyprawą. Farszem napełniamy całego kurczaka. Zaszywamy napełnionego kurczaka, wkładamy do rękawa i pieczemy 1 godz 25 minut w 180 stop. Przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw, by nabrał kurczak koloru

 

 

Orientalny, grillowany kurczak z owocami



Składniki

filet z piersi kurczaka               300 gramów              

mango               2 sztuki              

ziarenka granatu               0.5 szklanki              

świeże figi               3 sztuki              

cebula czerwona               1 sztuka              

sok z limonki               30 mililitrów              

oliwa z oliwek               1 łyżka              

 

pomarańcza               1 sztuka              

sok z pomarańczy               0.25 szklanki              

sos sojowy               3 łyżki              

sos teriyaki (słodki)               2 łyżki              

ząbki czosnku posiekane               2 sztuki              

sezam               3 łyżki              

miód               1 łyżka              

olej sezamowy               2 ł             

 

 

 

·                      Przygotowania

1

 

Wymieszać wszystkie składniki na marynatę - pokrojoną w plastry pomarańczę, sok, czosnek, sos sojowy, sos teriyaki, sezam, miód i olej sezamowy. Piersi z kurczaka pokroić na dosyć duże filety. Zamarynować na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc.

 

Kurczaka zgrillować z obu stron na grillu delikatnie posmarowanym oliwą. 3

 

Mango i figi pokroić, z granata 'wyłupać' sporą garść ziarenek, cebulkę pokroić w piórka. Podawać kurczaka w otoczeniu wszystkich owoców, delikatnie skropić całość sokiem z limonki.

 

 

 

Czekoladowy kurczak

·                      Składniki

udka kurczka tzw. pałki               4 sztuki

cebula mała               1 sztuka

czosnek               3 ząbki

olej do smażenia               4 łyżki

gorzka czekolada dobrej jakości               50 gramów

zielona papryczka chili               1 sztuka



przecier pomidorowy               100 mililitrów

płatki migdałowe               2 łyżki

rodzynki               2 łyżki

masło               1 łyżka

słodka mielona papryka               1 łyżeczka

mielony cynamon               0.5 łyżeczki

goździki               4 sztuki

mielony kminek               0.33 łyżeczki

skórka otarta z cytryny               0.5 łyżeczki

sól               0.5 łyżeczki

ziarna kolendry               3 sztuki

 

Cebulę i czosnek rozetrzeć z solą i natrzeć tą pastą udka. Odstawić. Na patelni rozgrzać smalec. Zrumienić udka, podlać odrobiną wody i udusić. Na łyżce masła podsmażyć drobno pokrojoną papryczkę chili, dodać przyprawy i smażyć jeszcze chwilę (uważać, żeby nie przypalić). Wlać przecier, dodać rodzynki, czekoladę. Mieszać, aż czekolada stopi się i połączy z resztą składników, posolić. Na koniec wsypać platki migdałowe i skórkę z cytryny. Udka przełożyć do sosu, chwilke razem dusić.

 

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • psp5.opx.pl