Kurczak Asha, Przepisy

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Kurczak "chicken Asha"

Składniki

Przepis

·         2 czerwone papryki

·         2 piersi z kurczaka

·         0,5kg pieczarek

·         cebula

·         przyprawa do kebaba lub gyrosa

·         sol

·         pieprz

·         olej

·         starty ser zolty* (opcjonalnie)

·         ryz

sos czosnkowy:

·         maly jogurt naturalny

·         2 zabki czosnku

·         koper swiezy lub suszony

·         sol

·         pieprz

Na duzej patelni rozgrzac olej z ok.3 lyzkami przyprawy do gyrosa. Gdy przyprawa zacznie sie pienic dodac pokrojone w kostke cebule i piersi z kurczaka. Smazymy chwile az piersi nie beda juz surowe. dodajemy pokrojone w kostke pieczarki i papryki. dodajemy zabek czosnku wycisniety przez praske solimy i pieprzymy do smaku. smazymy az wszystkie warzywa beda miekkie.

w miseczce przygotowujemy sos czosnkowy. mieszamy jogurt z wycisnietymi zabkami czosnku sola pieprzem oraz koperkiem. (Warto przygotowac ten sos wczesniej zeby smaki sie przegryzly)

Oryginalnie podaje sie z ryzem, ale super smakuj z frytkami.

sposob podania:

Goracy ryz posypac zoltym serem ,na to sos z kurczakiem i kazdy wedlug uznania polewa to sosem czosnkowym albo na brzeg talerza lub po calej potrawie.

super prosty przepis z arabskiej restauracji, proste produkty a smak zaskakujaco inny i przepyszny. Polecam serdecznie!

 

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • psp5.opx.pl