Kulki mielone po turecku, coś dla żołądka
[ Pobierz całość w formacie PDF ]Kulki mielone po turecku
Składniki:
pół kg mieszanego mielonego mięsa
cebula
2 ząbki czosnku
półtorej łyżki bułki tartej
jajko
sól, pieprz
po łyżeczce mielonego kminku i słodkiej papryki
łyżeczka ostrej musztardy
2 łyżki oleju
pół litra jogurtu naturalnego
2 łyżki mąki
2 łyżki posiekanej mięty
łyżka posiekanej natki
3 łyżki posiekanej dymki
Przygotowanie:
1. Cebulę i czosnek posiekaj. Mięso, bułkę tartą, jajko, musztardę, cebulę, czosnek i przyprawy wyrób. Z masy uformuj 12-16 kulek. Usmaż na oleju.
2. Jogurt wymieszaj z mąką i 2 łyżkami wody, dodaj miętę i natkę, wymieszaj, przypraw. Kulki zdejmij, na patelnię wlej sos. Zagotuj, przypraw. Sosem polej kulki. Posyp dymką.
Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/przepisy/news-kulki-mielone-po-turecku,nId,1053380#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=other
[ Pobierz całość w formacie PDF ]