Kule wigilijne, Potrawy wigilijne
[ Pobierz całość w formacie PDF ]Składniki
• mrożone ciasto francuskie
• 20 dkg maku
• 1/2 l mleka
• 2 łyżki miodu
• 4 łyżki ziaren orkiszu łuskanego
• bakalie
• 2 łyżki cukru
• 25 ml spirytusu
• 1 żółtko
• 200 ml słodkiej śmietanki
Etapy przygotowania
1. Orkisz ugotować w wodzie. Ugotować mak w mleku i przemielić.
2. W makutrze ucierać drewnianą pałką mak z cukrem, dodać miód, spirytus, bakalie i orkisz.
3. Z maku ulepić kule o średnicy ok. 6 cm. Z ciasta wykroić krążki o średnicy 10 cm. Złożyć po dwa krążki ciasta, posmarować wierzch żółtkiem i piec w piekarniku w tem. 220 st. przez 10 min.
4. Ciasto przekroić na dwie części, włożć kulę makową. Podawać ze słodką śmietanką.
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]