Kuleczki ryżowe, jedzonko, ryż, kasze
[ Pobierz całość w formacie PDF ]Składniki:
Kuleczki:
woreczek ryżu (białego, albo jaśminowego)
bułka tarta
Sos:
soczewica (np. szklanka, albo więcej, jak kto lubi)
dojrzałe pomidory albo przecier pomidorowy
cebula, czosnek
łyżka mąki
imbir, kurkuma, sól, pieprz, słodka papryka
nać pietruszki
tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
krok I
Gotujemy ryż, pozwalamy mu się lekko rozgotować.
Odlewamy wodę i odstawiamy na bok, żeby przestygł.
krok II
W garnku: gotujemy soczewicę w niewielkiej ilości wody z solą.
Na patelni: podsmażamy cebulę, pomidory lub przecier, czosnek oraz wszystkie przyprawy.
Dodajemy soczewicę i wywar od gotowania soczewicy, zagęszczamy mąką - sos gotowy!
krok III
Formujemy kuleczki z ryżu.
Obtaczamy w bułce tartej.
Smażymy.
krok IV
Nakładamy na talerz, polewamy sosem, posypujemy nacią pietruszki i jemy!
Wskazówki i uwagi:
Jeśli dodamy do tartej bułki trochę przypraw, tych samych co do sosu, będą miały ładny kolor, będą aromatyczne i chrupiące - takie kuleczki można jeść nawet bez sosu jako przekąski.
Do ryżu podczas gotowania, nie dodajemy oliwy! Ryż nie ma być sypki, tylko kleisty!
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]