Kuleczki ryżowe, jedzonko, ryż, kasze

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Składniki:

Kuleczki:
woreczek ryżu (białego, albo jaśminowego)
bułka tarta

Sos:
soczewica (np. szklanka, albo więcej, jak kto lubi)
dojrzałe pomidory albo przecier pomidorowy
cebula, czosnek
łyżka mąki
imbir, kurkuma, sól, pieprz, słodka papryka
nać pietruszki
tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

krok I
Gotujemy ryż, pozwalamy mu się lekko rozgotować.
Odlewamy wodę i odstawiamy na bok, żeby przestygł.

krok II
W garnku: gotujemy soczewicę w niewielkiej ilości wody z solą.
Na patelni: podsmażamy cebulę, pomidory lub przecier, czosnek oraz wszystkie przyprawy.

Dodajemy soczewicę i wywar od gotowania soczewicy, zagęszczamy mąką - sos gotowy!

krok III
Formujemy kuleczki z ryżu.
Obtaczamy w bułce tartej.
Smażymy.

krok IV
Nakładamy na talerz, polewamy sosem, posypujemy nacią pietruszki i jemy!

Wskazówki i uwagi:

Jeśli dodamy do tartej bułki trochę przypraw, tych samych co do sosu, będą miały ładny kolor, będą aromatyczne i chrupiące - takie kuleczki można jeść nawet bez sosu jako przekąski.

Do ryżu podczas gotowania, nie dodajemy oliwy! Ryż nie ma być sypki, tylko kleisty!

 

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • psp5.opx.pl