Które piwa są regionalne, KULINARIA

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Które piwa są regionalne

 

Regionalne czy koncernowe?

 

Choć piwa regionalne mają tylko 6-7 proc. udziałów w rynku, to dziś każdy koncern udaje, że w swoim portfolio ma unikatowe piwo z małego browaru.

 

Prawda jest jednak taka, że ponad 9 na 10 piw powstaje w naszym kraju metodą stricte przemysłową. Duże polskie browary należą w większości do międzynarodowych koncernów piwnych:Grupa Żywiec to Heineken, Kompania Piwowarska to SAB Miller, a Carlsberg nawet nie kryje, że jest duński.

 

Za pieniądze z zagranicy postawiono w starych miejscach w zasadzie nowe browary z olbrzymimi tankofermentatorami i instalacjami umożliwiającymi warzenie piwa przy pomocy powszechnie krytykowanej przez piwnych ekspertów High-Gravity.

 



Kasztelan, czyli Carlsberg

 

Gdy parę lat temu nastała moda na piwa niepasteryzowane - zapoczątkowana przez browary regionalne - pierwszym z koncernów, który na trendzie postanowił zarobić był Carlsberg (jeden z największych producentów nie tylko w Polsce, ale i na świecie). W ten sposób z lokalnego Kasztelana, zrobiono ogólnopolską markę.

 

Część ekspertów szybko zwróciło uwagę, że piwo rzeczywiście jest niepasteryzowane, ale jednocześnie koncern je filtruje, aby utrzymać kilkomiesięczny termin przydatności do spożycia.

 

Marek Jakubiak (właściciel browarów Ciechan oraz Lwówek Śląski) zdenerwowany taką praktyką w odpowiedzi opatentował określenie "piwo nieutrwalone". Takiego sformułowanie używać mogą tylko wybrane browary regionalne.

 



Łomża

 

"Mały browar z dużym piwem" - takie hasło reklamowe piwa Łomża obowiązywało do niedawna. Jako komentarz niech posłużą liczby. Browar Łomża rocznie produkuje ponad miliona hektolitrów piwa. Zdaniem ekspertów to mniej więcej tyle, ile warzą...wszystkie małe browary w naszym kraju.

 

Browar Łomża wchodzi w skład holdingu Van Pur, czwartej pod względem produkcji grupy piwnej w Polsce.

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Noteckie i Browar Czarnków

 

- Nie od dziś duże browary udają małe. Mało tego, robią to coraz śmielej. Na zdjęciu piwo Wyborne z Łomży, obok nasze Noteckie. Są uderzająco podobne, czy nam się tylko wydaje? Nieładnie... - pisał w zeszłym roku na swoim profilu na Facebooku Browar Czarnków.

 

Piwo Wyborne choć produkowane w Łomży, było marką własną sieci handlowej Żabka. Oczywiście na sklepowej półce Wyborne było tańsze od Noteckiego. Było, bo po sprawie w sądzie i ostatecznej ugodzie, Żabka wycofała się ze sprzedaży "podróbki".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

Dębowe tylko w reklamie

 

Nazwa i reklamy sugerują, że Dębowe długo leżakuje w dębowych beczkach. Piwo jednak na żadnym etapie produkcji z żadnym drewnem się nie styka. No chyba, że z drewnianą europaletą, na której wywożone jest z magazynu. Ale ta z kolei najczęściej jest sosnowa...

 

Reklamy, w których Dębowe rzekomo miało być "długo warzone" i dodatkowo leżakowane w beczkach, wywołały śmiech wśród piwnych ekspertów oraz były szeroko komentowane na forach poświęconych browarnictwu. Właścicielowi marki Kompanii Piwowarskiej wypominano, że jest największym producentem piwa w Polsce.

 

Samo Dębowe powstaje przy pomocy nowoczesnej metody High-Gravity - skraca ona proces produkcyjny oraz zwiększa możliwości produkcyjne. W uproszczeniu polega ona na stworzeniu piwnego ekstraktu, który następnie jest rozwadniany tworząc gotowy produkt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

Namysłów

 

Kilka tygodni temu wystartowała ogólnopolska kampania piwa Namysłów produkowanego w browarze o tej samej nazwie. Spoty telewizyjne i hasło "Dla tych co się znają" także nawiązuje do regionalności i unikalności produktu. Sam Browar Namysłów jest jednak stosunkowo duży. Jego roczna produkcja to około 1 mln hl.

 

Sama firma należy od kilkunastu lat do amerykańskiego funduszu Chicago Poland Investment Group. Z kolei jej właścicielem jest Mike Gostomski.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Perła, czyli browar ani duży, ani mały

 

To piwo przez wielu piwoszy uważane za bardzo dobre, choć de facto produkuje je stosunkowo duży browar. Perła warzona jest w Lublinie przez Browary Lubelskie. Sama firma należy do duńskiego koncernu piwnego Royal Unibrew oraz cypryjskiej spółki Marconia Enterprises.

 

Browary Lubelskie produkują rocznie ok. 1,5 mln hl piwa. Na swojej stronie internetowej piszą, że są "największym browarem regionalnym w Polsce".

 

 

 

 

 



 

Brackie, czyli koncernowe ale regionalne

 

Sama marka należy do drugiej pod względem produkcji firmy browarniczej - Grupy Żywiec. Brackie nie ma jednak nic wspólnego z koncernowymi piwami. Na przykład Brackie Mastne znany piwny bloger Tomasz Kopyr określił nawet swego czasu mianem "najlepszego butelkowego piwa typu ale w Polsce".

 

Brackie nie powstaje w ultranowoczesnym browarze w Żywcu, ale w Browarze Zamkowym w Cieszynie. Piwo warzone jest w otwartych kadziach w tradycyjny sposób.

 

 

 

 

Komentarze:

 

~Maro [3 godziny temu]

 

W wielkopolskim Miłosławiu browar Fortuna produkuje niby tradycyjnie warzone regionalne piwa. W tym niby jest szkopuł polegający na tym, że do produkcji używają tak ostrej chemii powodującej obumieranie bakterii w oczyszczalni ścieków. I większa produkcja tym większy smród w miasteczku. Pijąc piwo tej marki przyczyniasz się do degradacji środowiska. Od fetoru i związków chemicznych ze stawów przez które przepływają niby oczyszczone ścieki wyniosła się większość ptaków ( dzikie kaczki,łabędzie, rybołowy i para orłów bielików. Miłośnikom Fortuny życzę smacznego smrodu

 

 

~SIORBACZ CHŁAMU [9 minut temu]

 

Po ostatnim plenerowym melanżu stwierdziliśmy komisyjnie że po ósmym VIP-ie komary dają się tresować .

 

~Jaca [12 minut temu]

 

ABBOT. MORETTI .PERONI. CORONA . TO SA DOBRE PIWA

 

~jarek [4 godziny temu]

 

Piwo, piwem , regionalne czy masowe , ale do jasne anielki czy my Polacy nie możemy mieć typowo polskiego piwa tylko jakieś duńskie ,cypryjskie albo inne jakieś siki? Zastanówmy się nad tym i kupujmy tylko to co polskie ,a nie biadolimy,że zamykają nasze fabryki, zwalniają ludzi itd., a co mają robić kiedy nasze się nie sprzedaje,kto będzie trzymać ludzi kiedy produkcja musi być zaprzestana ? Pytam się Kto?

 

 

~f [przed kwadransem]

 

Tylko i wyłącznie Ciechan- pyszne prawdziwe piwo po którym nic nie boli

 

odpowiedz

Zgłoś do moderacji

Zgadzam się z opinią

Nie zgadzam się z opinią

~mati [pół godziny temu]

 

piłem ostatnio ten namysłów pils, naprawdę bez rewelacji, już perła chmielowa ma "głębszy" smak. najlepsze z regionalnych to dla mnie lwówek sląski. Natomiast nigdy więcej nie wezmę do pyska szczyn typu: lech, warka, żywiec, żubr, tyskie itd., o rozwodnionym harnasiu nie wspominając, po którym mam zawsze następnego rana sraczkę !!!

 

odpowiedz

Zgłoś do moderacji

Zgadzam się z opinią

Nie zgadzam się z opinią

~mazs [pół godziny temu]

 

kolego lomze pije od dawna i nigdy nie mialem problemow .to jest maly browar i piwa nie robią hurtem

 

marcin.gra [godzinę temu]

 

Polecam " Piwo Żywe" prawdziwe piwo bez ulepszaczy

 

odpowiedz

Zgłoś do moderacji

Zgadzam się z opinią

Nie zgadzam się z opinią

~kj [2 godziny temu]

 

O czym wy Ludzie piszcie??! O napojach piwopoobnych?! Pmiętajcie jedyne prawdziwe piwa, to piwa belgijske. I koniec kropka. Rozumiem, ze wielu z Was nigdy nie piła tych fantastycznych trunków, pora więc to zrobić. Warto poszukać. Są drogie, ale na prawdziwym słodzie, z różnymi dodatkami, dojrzewającw w beczkach i zwyczajnie mocne. Najważniejsza kwestia- każde piwo smakuje inaczej. To najlepsze piwa na świecie.

 

odpowiedz

 

pokaż 3 ukryte odpowiedzi

 

Zgłoś do moderacji

Zgadzam się z opinią

30 

Nie zgadzam się z opinią

~eska [3 godziny temu]

 

Pisanie i mówienie o prawdziwym piwie jest bez sensu, bo wystarczy promocja sikaczy w supermarkecie i w każdym koszyku widać 4-ro, 6-cio ,czy ośmiopaki konserw. I nie są one w koszykach ludzi biednych, bo w koszykach jest towaru za 300-500 zł.....Cóż podatność na reklamę i ogłupianie w Polsce pada na podatny grunt. .....

 

odpowiedz

 

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

 

Zgłoś do moderacji

Zgadzam się z opinią

Nie zgadzam się z opinią

~Hexali [godzinę temu]

 

Nie ma lepszego piwa od tego warzonego w domu. Sam proces nie jest bardzo skomplikowany, jednak niezbędna jest chłodna piwniczka. Warzymy własne piwo już ponad cztery lata i tego ze sklepu nie bylibyśmy już w stanie wypić.

 

~sd [godzinę temu]

 

Pije tylko czarnków, ceichan, korab i kilka innych piwek. Omijam z dala piwa wielkich koncernów. Różnica w smaku pomiędzy sikiem z rozwodnionego ekstratktu piwanego a prawdziwego piwa - jest uderzająca !!!! Ale dla polaków najważniejsza jest cen więc wolą sik niż zdrowy pełnowartościowy produkt.

 

odpowiedz

Zgłoś do moderacji

Zgadzam się z opinią

Nie zgadzam się z opinią

~ona [godzinę temu]

 

Poznanska BROVARIA - najlepsze miodowe!

 

~wis [godzinę temu]

 

Polecam piwa z Browarów np: Witnickiego, Jabłonowo, Jagiełło....

 

~otco [4 godziny temu]

 

Piję tylko czeskie piwo. Kozel, skalny, holba, cerna hora.... :) Tam jakoś nie mają problemu ze zrobieniem prawdziwego piwa.

 

 

 

 

 

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • psp5.opx.pl