Kurczak w soku pomarańczowym, PRZEPISY KULINARNE ALKOHOLE I NIE TYLKO, Mięso - drób(6)
[ Pobierz całość w formacie PDF ]Kurczak w soku pomarańczowym
Składniki na 4 porcje:
kurczak lub 2 piersi kurczaka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki oleju (oliwy z oliwek)
jabłko
marchewka
cebula
gałązka selera naciowego
2 łyżki curry
pół szklanki soku pomarańczowego
3/4 szklanki Bulionu drobiowego WINIARY
liść laurowy
sól i pieprz
Pokrojone na kawałki mięso lekko obtocz w mące i zrumień na oleju rozgrzanym w głębokiej patelni, a następnie przełóż do osobnego naczynia.
Na pozostałym na patelni oleju przesmaż oczyszczone i pokrojone warzywa, posyp je curry oraz zalej sokiem i bulionem. Następnie wymieszaj z plasterkami jabłka i przyprawami, włóż liść laurowy i zagotuj. Do tego dodaj kawałki kurczaka i duś pod przykryciem do czasu aż zmięknie.
Podawaj z ryżem i surówką z cykorii lub zieloną sałatą. Możesz też udekorować cząstkami pomarańczy.
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]