Kurczak w fasoli, PRZEPISY KULINARNE ALKOHOLE I NIE TYLKO, Mięso - drób(6)
[ Pobierz całość w formacie PDF ]Kurczak w fasoli
Składniki:
8 udek kurczaka
2 łyżki oleju
2 cebule
ząbek czosnku
łyżka koncentratu pomidorowego
50 dag pomidorów świeżych lub z puszki
pół szklanki czerwonego wina
przyprawa korzenna all spice
lub po szczypcie: startej gałki muszkatołowej oraz mielonych goździków i cynamonu
25 dag czerwonej fasoli z puszki
posiekana natka pietruszki
Bulion pieczony kurczak Instant WINIARY
pieprz
Udka natrzyj bulionem i pieprzem. Olej rozgrzej w dość płytkim rondlu i smaż najpierw kolejne porcje mięsa do czasu, aż zbrązowieją, potem zaś - pokrojoną w plastry cebulę i czosnek. Gdy wszystko będzie ciemnozłote, odlej nadmiar tłuszczu i dodaj koncentrat pomidorowy, posiekane pomidory (bez skórki), wino i przyprawę all spice. Teraz wszystko razem zagotuj.
Do żaroodpornego naczynia włóż udka i odsączoną fasolę, polej je przygotowanym sosem, ewentualnie doprawionym jeszcze solą i pieprzem. Naczynie nakryj i wstaw do średnio nagrzanego piekarnika (180°C) na około 45 minut. Podawaj posypane natką.
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]