Kurczak po seczuańsku, kuchnia chińska
[ Pobierz całość w formacie PDF ]Kurczak po seczuańsku
· Czas:
· Dla ilu osób:
Kurczak po seczuańsku - składniki
· 4 piersi kurczaka (bez skóry)
· 3 łyżki mąki kukurydzianej
· 1 łyżka oleju
· 3 roztarte ząbki czosnku
· 5 łyżek sosu sojowego
· 1.5 łyżki octu z białego wina
· 1 łyżeczka cukru
· 1/4 szklanki wody
· 6 cebulek dymek pokrojonych na kawałki o długości 2-3 cm
· szczypta pieprzu kajeńskiego
Kurczak po seczuańsku - sposób przygotowania
Piersi kurczaka pokrój w kostkę o boku 3-4 cm. Przełóż do woreczka, wsyp mąkę kukurydzianą i zawiąż woreczek. Potrząsaj nim tak długo, aż mąka oblepi mięso. W rondlu lub woku rozgrzej olej, włóż kawałki kurczaka, dodaj roztarty czosnek, usmaż na złoty kolor. Następnie dodaj sos sojowy, ocet winny, cukier i wodę. Przykryj i gotuj przez 3 minuty. Dodaj dymki i pieprz kajeński. Odkryj wok, gotuj dalej około 2 minut.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]