Kurczak nadziewany wątróbką drobiową i pieczarkami, Przepisy Macka Kuronia, przepisy gastronomiczne

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Kurczak nadziewany wątróbką drobiową i pieczarkami

 

Składniki na 6 porcji:

kurczak (około 1,5 kg)

Ziarenka Smaku WINIARY

2 łyżki margaryny

farsz:

bułeczka

szklanka mleka

cebula

10 dag pieczarek

10 dag wątróbki drobiowej

2 łyżki margaryny

jajo

2 łyżki masła

majeranek

sproszkowana papryka

łyżka posiekanej natki pietruszki

sól

pieprz

 

Bułkę namocz w mleku, a jajko ugotuj na twardo i od razu ostudź. Kurczaka umyj, osusz oraz przypraw Ziarenkami Smaku w środku i na zewnątrz.

 

Cebulę i pieczarki obierz i posiekaj. Wątróbkę umyj i drobno pokrój. Cebulę zeszklij na margarynie, dodaj pieczarki i wątróbkę, podsmaż je przez 2-3 minuty i przypraw solą, pieprzem, majerankiem i papryką.

 

Obrane jajko posiekaj, bułkę odciśnij, wraz z natką i masłem dodaj do pieczarek i wymieszaj.

 

Kurczaka wypełnij farszem, zaszyj, umieść w brytfannie, obłóż margaryną i wstaw na godzinę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-200°C. Od czasu do czasu polewaj kurczaka sosem wytworzonym w trakcie pieczenia.

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • psp5.opx.pl