Kulebiak, RÓŻNE

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
"Kulebiak "

 

Składniki:

60 dkg mąki,
szkl. mleka,
3 dkg drożdży,
10 dkg margaryny,
3 żółtka,
łyżeczka cukru,
sól.

Nadzienie:
70 dkg świeżych grzybów (mogą być pieczarki) lub 10 dkg suszonych borowików,
łyżka masła lub margaryny,
2 jajka,
mała cebula,
sól,
pieprz.

 

Sposób przyrządzenia:

        Podgrzane mleko, drożdże, cukier i połowę mąki dobrze rozmieszać w misce i postawić w ciepłym miejscu na ok. 1 h. Gdy zaczyn podrośnie i opadnie, dodać roztarte żółtka, resztę mąki, szczyptę soli i wyrobić. Wlać stopiony tłuszcz i wyrabiać dalej, aż ciasto będzie odstawało od ręki. Przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować nadzienie. Grzyby oczyścić. Jeśli są to pieczarki, pokrajać i przesmażyć w tłuszczu. Inne grzyby świeże należy obgotować, suszone moczyć przez noc i dopiero przesmażyć. Do przesmażonych grzybów dodać posiekaną cebulę i - także posiekane - jajka na twardo, przyprawić solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować je na płaty o grubości 1 cm. Przenieść na wałku na wytłuszczoną blachę. Na jednym kawałku ciasta ułożyć nadzienie uformowane w gruby wałek, zawinąć, brzegi zacisnąć, kulebiak ułożyć na blasze szwem do spodu. Z drugiego płata ciasta wyciąć paski i ozdobić kulebiak kratką albo pierścieniami, przyklejając poszczególne elementy białkiem. Ostatecznie uformowany kulebiak odstawić do wyrośnięcia, posmarować rozbełtanym jajkiem i nakłuć w kilku miejscach patyczkiem lub widelcem. Piec w temp. 220°C przez ok. 1 h. Upieczony przenieść na deskę i pokrajać w plastry.

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • psp5.opx.pl