Kuchnia Koreańska, kulinarne
[ Pobierz całość w formacie PDF ]Kuchnia Koreańska
Buldogi
Składniki:
1/2 kg rostbefu wołowego.
Sos: 4 łyżki sosu sojowego,
1 łyżka oleju sezamowego,
1 łyżeczka sezamu w ziarnach,
1 młoda posiekana drobno cebulka,
2 ząbki posiekanego czosnku,
1/4 korzenia posiekanej rzepy,
1 mały pokrojony na talarki por,
szczypta cukru do smaku,
3/4 szklanki wody
Opis wykonania:
Dobrze schłodzoną, nawet lekko podmrożoną wołowinę kroimy na cienkie plastry. Zalewamy przygotowanym z podanych składników sosem i odstawiamy na 10 minut. Przekładamy całość na patelnię i dusimy około 10 minut aż mięso będzie miękkie. Podajemy oczywiście z ryżem i sałatkami. W oryginale danie to przyrządzane jest na oczach gości w specjalnym naczyniu ustawionym na stole.
Kim-czi
Składniki:
1 średnia kapusta pekińska.
Marynata: 1/2 l wody,
2 płaskie łyżki soli.
Pasta do smarowania liści:
1 łyżka ostrej papryki w proszku,
4-5 ząbków czosnku,
1/2 korzenia białej rzodkwi,
ewentualnie 1/4 twardej gruszki,
1 łyżka sosu rybnego
Opis wykonania:
Kapustę pekińską myjemy i przecinamy wzdłuż na pół. W porcelanowym naczyniu zalewamy przygotowaną z wody i soli solanką. Odstawiamy na 2 dni. Przyrządzamy pastę. Rzodkiew ścieramy na tarce lub kroimy na małe kawałki, podobnie jak gruszkę. Czosnek siekamy, łączymy z rzodkwią, ostrą papryką i sosem rybnym. Wszystko razem miksujemy. Otrzymaną pastą smarujemy równomiernie liście odcedzonych połówek kapusty pekińskiej tak, by nie naruszyć całości. Znowu odstawiamy w chłodne miejsce na dwa dni. Przed podaniem kroimy kapustę na małe kwadraty.
Makaroniki z rzepy
Składniki:
1 biała rzodkiew,
1 młody por,
1 łyżka oleju sezamowego,
ostra papryka,
cukier,
sól
Opis wykonania:
Rzodkiew myjemy, skrobiemy, a następnie ścieramy na cienki makaronik. Pora po umyciu kroimy na cieniutkie talarki. Warzywa mieszamy, leciutko solimy, cukrzymy, posypujemy ostrą papryką i kropimy olejem sezamowymi. Odstawiamy na pół godziny.
Rzepa w kostce
Składniki:
1 biała rzodkiew.
Sos paprykowy ostry:
2 łyżki ostrej pasty paprykowej,
1 łyżeczka oleju sezamowego,
2 ząbki czosnku,
1 płaska łyżeczka glutaminianu sodu,
szczypta cukru,
woda
Opis wykonania:
Czosnek drobno siekamy i mieszamy z pozostałymi składnikami tak, by otrzymać niezbyt gęsty sos. Rzodkiew po umyciu i obraniu kroimy na niezbyt małą kostkę i zalewamy sosem przygotowanym z podanych składników. Odstawiamy na minimum pół godziny.
Sałatka ze szpinaku
Składniki:
20 dag szpinaku,
1 łyżeczka ziaren sezamowych
Opis wykonania:
Dokładnie umyte liście szpinaku blanszujemy przez 1 minutę w osolonym i pocukrzonym wrzątku. Odcedzamy i studzimy. Ponownie lekko odciskamy w dłoni, układamy na miseczce i posypujemy ziarnem sezamowym.
Sałatka z ogórka
Składniki:
2 ogórki węże,
1 łyżka oleju sezamowego,
2 młode cebulki dymki,
sól
Opis wykonania:
Ogórka kroimy wzdłuż na cieniutkie plastry. Leciutko solimy, kropimy olejem sezamowym, delikatnie mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Przed podaniem posypujemy posiekaną cebulką dymką.
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]