Kulinarne szlaki Polski - mapa, kuchnia polska regionalna

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
//-->ŚwiecieChełmnoPawłówekOstromeckoBydgoszczBysławGdyniaPruszczWłocławekKijewo KrólewskieUnisławDąbrowa ChełmińskaPoznańToruńUstkaŁebaGołdapGdyniaSwołowoSłupskSopotBorczPrzyjaźńGdańskPruszcz GdańskiPomlewoEłkAugustówSiedlceSuwałkiOleckoSejnySokołów PodlaskiPatrykozyMordyWiśniewSkibniewŚlesinKościerzynaKulinarneszlaKiPolsKiSzlak Kulinarny Centrum GdyniGdańsk – Pomorskie Culinary PrestigeGniewKwidzynBiałystokPuławyJanowiecKazimierz DolnyKarczmiskaOpole LubelskieKońskowolaWąwolnicaNałęczówPrzystanki Kulinarne Suwalszczyzny i MazurBiałostocki Szlak KulinarnyGęsinowy Szlak KulinarnySzlak Tradycji i SmakuWojciechówPoniatowaCzęstochowaKoziegłowyZawiercieDarominDwikozySandomierzFaliszowiceZłotaKulinarny PoznańMazowiecka Micha SzlacheckaSzlak Smaków Krainy Lessowych WąwozówMikołówMysłowiceTychyKrakówNiepołomiceWieliczkaDobczyceBaranów SandomierskiKrzeszówNowa DębaPszczynaBielsko-BiałaCieszynKocierzSucha BeskidzkaRzeszówPstrągowaLeżajskPrzeworskJarosławBaszniaDolnaSandomierski Szlak WiniarskiSzlak Kulinarny Śląskie SmakiSzlak KarpiaBachórzDubieckoPrzemyślKrasiczynPolanka PrzeciszówSpytkowiceWielkaBrzeźnicaZatorCzechowice-Osiek-DziedziceWilamowice TomiceBestwinaJasienicaJaworzeDrwiniaPrzyborówPoręba SpytkowskaŻegocinaLaskowaKamionkaWielkaBanicaTyliczWysowa-ZdrójHarklowaLipnica MurowanaGnojnikCzchówIwkowaLaskowaGródekŁososinanad DunajcemDolnaJasłoJedliczeKrosnoSanokRymanówLeskoDźwiniacz DolnyKarnawał SmakówCzarnaLutowiskaCisnaSmaki PodhalaWetlinaRudaRóżanieckaSzykWolbromSuchaStrugaMizernaCzarna GóraKrośnicaMielecLeżajskJasionkaPilznoJodłowaRzeszówPstrągowaBabicaŁańcutKielnarowaBachórzMałopolska Wieś Pachnąca ZiołamiŚliwkowy SzlakMałopolska Trasa SmakoszySzlak OscypkowyJerzmanowiceCzajowiceWygiełzówLiszkiKrakówWieliczkaGdówKocierzSucha BeskidzkaZawojaRabka-ZdrójLipnica MurowanaCzorsztynSzaflaryBiały DunajecPoroninZawojaZubrzyca GórnaJabłonkaKowaniecJasłoTurbaczDuklaWierchomlaChyrowaKomborniaSanokDźwiniacz DolnyŁodynaOrelecUstrzyki DolnePolańczykCisnaPrzysłupLutowiskaSmolnikUstrzyki GórneStróżeNowy SączSzczawnicaJaworkiBukowina TatrzańskaWitówMurzasichleZakopaneSzlak Podkarpackiego Jadła i WinaPodkarpackie SmakiNowy TargPoroninNiedzicaWysowa--ZdrójKrynica-ZdrójWitówBiałka TatrzańskaBukowina TatrzańskaZakopaneSzlak Kulinarny Centrum GdyniGdynia jako pierwsze miasto w Polsce urucho-miła swój kulinarny szlak. Starannie wybrane doudziału w projekcie restauracje słyną z potrawwysokiej jakości, chętnie organizują koncerty mu-zyczne, wystawy czy animacje dla dzieci. Dziękitemu, że sąsiadują z najciekawszymi gdyńskimiatrakcjami: modernistycznymi kamienicami,malowniczym nadmorskim bulwarem, muzeamii plażą, a dzieli je od siebie odległość nieśpiesz-nego spaceru, można połączyć przechadzkę pocentrum miasta z degustacją specjałów kulinar-nych. Zarówno w wystroju, jak i w swych menurestauracje na szlaku oddają morski charakterGdyni, a ich szefowie potrafią zaczarować naspotrawami z różnych stron świata oraz lokalnymiprzysmakami kuchni kaszubskiej. Flagowymwydarzeniem szlaku jest wrześniowy WeekendKulinarny w Gdyni.Miejsce:Gdyniawww.kulinarnagdynia.plPrzystanki Kulinarne Suwalszczyznyi MazurPołączenie zdrowych produktów i bogategodziedzictwa pogranicza to podstawa wyjątkowejkuchni Suwalszczyzny oraz Mazur Garbatych.W restauracjach i gospodarstwach agroturystycz-nych przyrządza się potrawy zgodnie z wieloletniątradycją. Wiejskie gospodynie i miejscowi kucha-rze są mistrzami w robieniu kartaczy, babki i kisz-ki ziemniaczanej, blinów czy kołdunów. W wieludomach wypieka się słynne słodkości – sękaczei mrowiska. Przysmakiem są też ryby z suwalskichi mazurskich jezior – do najsmaczniejszych należąwędzone sielawy i sieje. Z mleka krowiego i kozie-go wytwarzane są znakomite sery białe i dojrzewa-jące, a domowe receptury i metody tradycyjnegoprzygotowania potraw przyjęły często miejscowerestauracje, masarnie i piekarnie.Przystanki położone są na terenie sześciu powiatów:suwalskiego, sejneńskiego, augustowskiego,oleckiego, ełckiego, gołdapskiegowww.krainajacwingow.plSzlak Tradycji i SmakuZakole Dolnej Wisły to malownicze tereny, istnie-jące od ponad wieku sady, gospodarstwa agro-turystyczne, średniowieczne grodziska, pałace,parki dworskie, zabytki kultury menonickiej. SzlakTradycji i Smaku skupia rękodzielników, którzyoferują unikatowe produkty (malarstwo na szkle,kowalstwo artystyczne, rzeźby kamienne), produ-centów jedzenia (tradycyjne chleby, powidła, mio-dy, gęsina, mydło z koziego mleka, wina owocowe,dżemy malinowe, syrop z mniszka lekarskiego)oraz karczmy. Miejscowi pasjonaci chętnie dzieląsię wiedzą i produktami tworzonymi na małą ska-lę. Pełne spektrum tutejszych smakołyków możnapoznać na regionalnych festynach, jarmarkachi festiwalach.Główne miejsca trasy:Dąbrowa Chełmińska, KijewoKrólewskie, Pruszcz, Unisławwww.szlaktradycji.plSzlak Smaków KrainyLessowych WąwozówKraina Lessowych Wąwozów to jeden z najatrak-cyjniejszych regionów turystycznych Lubelszczy-zny. Swoją nazwę zawdzięcza największej w skalieuropejskiej, silnie rozgałęzionej sieci wąwozówlessowych. Szlak wiedzie przez malownicze miej-scowości, takie jak zabytkowy Kazimierz Dolny nadWisłą, Janowiec z ruinami olbrzymiego rene-sansowego zamku czy uzdrowiskowy Nałęczów.Restauracje funkcjonujące w ramach szlaku oferujątradycyjne potrawy wywodzące się z kuchni zie-miańskiej, szlacheckiej oraz mieszczańskiej. Daniaoparte są na bogatych zasobach produktów regio-nalnych wytwarzanych niejednokrotnie metodamiekologicznymi. Zdrowie jest hasłem przewodnimKrainy Lessowych Wąwozów. Stąd też w menukażdej restauracji znajdują się posiłki dietetyczne.Oprócz smacznej kuchni uczestnicy szlaku oferująmożliwość organizacji warsztatów kulinarnych orazdegustacji lokalnych produktów.Główne miejsca trasy:Nałęczów, Kazimierz Dolny,Janowiec, Opole Lubelskie, Poniatowa, Puławy,Wąwolnica, Wojciechów, Karczmiska, Końskowolawww.kraina.org.plpotrawy, jest tam też duża gama przepisów.Corocznym świętem jest festiwal Śląskie Sma-ki, który odbywa się w czerwcu ‒ za każdymrazem w innej części województwa. Korzystającz informacji na stronie w zakładce PolecaneSerwisy, można tak zaplanować podróż, żeby przyokazji kolekcjonowania smaków poznać też inneturystyczne atrakcje tej części Polski, np. SzlakZabytków Techniki czy Szlak Orlich Gniazd.Główne miejsca trasy:Częstochowa, Zawiercie,Koziegłowy, Mysłowice, Mikołów, Tychy,Pszczyna, Bielsko-Biała, Cieszynwww.slaskiesmaki.pli karczm reprezentowana jest przez flagowąpotrawę – prawdziwą dumę szefa kuchni, daniedopracowane w najdrobniejszych szczegółach pod-czas specjalnych warsztatów pod okiem znanychi cenionych w całej Polsce kulinarnych ekspertów– Roberta Sowy i Sylwestra Lisa. W restauracjiLitworowy Staw flagowym daniem są grillowaneszpadki z jagnięciny, w Karczmie u Furtoka ‒ filetz pstrąga na rydzach z tarciokami i kapustą duszo-ną na winie, w Karczmie Widokowej „Szymkówka”‒ pulpeciki jagnięce w borowikach z kaszą jaglanąpodawane w kosorku z oscypka. Hitem karczmyCichy Dwór są polędwiczki z sarny marynowa-ne w polnych ziołach podane z runem leśnym,ziemniakiem pieczonym, chipsami warzywnymii kukurydzianym purée, a restauracji SichlańskiDworek ‒ zupa borowikowa z hałuskami.Główne miejsca trasy:Zakopane, Białka Tatrzańska,Bukowina Tatrzańska, Małe Ciche, Murzasichle,Witów, Ząb, Poronin, Biały Dunajec, Szaflarywww.smakipodhala.eu– żętyca. Bacówki można odwiedzać, wędrującpo Tatrach, Gorcach, Pieninach, Beskidach. SzlakOscypkowy prowadzi przez 34 szałasy i pozwalaturyście poznać tradycje sześciu grup górali. Choćprodukty wszędzie powstają według takich samychprzepisów, ich smak różni się w zależności odmiejsc, w których owce były wypasane, i interpre-tacji receptury.Główne miejsca trasy:Rusinowa Polana, Kalatówki,Polana Kuźnicka, Dolina Kościeliska, Lejowa,Chochołowska, Dolina ku Dziurze, Siwa Polana,Gubałówka, Bustryk, Turbacz, Łapsze Niżnei Wyżne, Kowaniec, Jaworki, Dursztyn i Czorsztyn,Jabłonka i Zubrzyca Górna, Zawoja, Hala Konina,Wierchomla, Biały i Czarny Dunajec, BiałkaTatrzańska, Gliczarów Górny, Leśnica, Witówwww.tatry.plSzlak KarpiaHodowla karpia w Polsce ma długą tradycję.To ryba, która cieszy się wyjątkową popularnością.Przed wiekami trafiała na stoły królów i możnych,delektowano się nią w klasztorach, a dziś jestgłównym daniem wigilijnym w większości polskichdomów. Szlak powstał z inicjatywy 12 lokalnychgrup rybackich z terenu południowej Polski, zrze-sza gospodarstwa rybackie, w których można kupićświeżą lub przetworzoną rybę. W tutejszych restau-racjach można spróbować karpia przyrządzanegona wiele sposobów, a w gospodarstwach rybackichpoznać wszystkie etapy hodowli, w tym tradycyjneodłowy odbywające się jesienią. W przetwórniachrybnych można zobaczyć proces obróbki ryb i po-znać metody wędzenia tradycyjnymi technikami.Na szlaku znajdują się również łowiska wędkar-skie. Szlak Karpia promuje szczególnie wyjątkowedla tych okolic gatunki karpia – zatorski, osieckii bestwiński – wpisane na polską Listę ProduktówTradycyjnych.Główne miejsca trasy:Brzeźnica, Osiek,Przeciszów, Polanka Wielka, Spytkowice,Tomice, Zator, Bestwina, Czechowice-Dziedzice,Jasienica, Jaworze, Wilamowicewww.dolinakarpia.orgwww.bielskakraina.plMałopolska Trasa SmakoszyPropozycja kulinarnej podróży po regionalnychkarczmach, w których odtworzono klimat z cza-sów, gdy w każdej wsi i na rozstaju dróg czekałona wędrowców gościnne miejsce zabawy, wymianymyśli i uczt ze wspaniałym domowym jedzeniem.Na szlaku można się delektować smakami Krako-wa i Wieliczki, Podhala, okolic Babiej Góry, Pienin,Spiszu, poznać kuchnię Pogórzan i Łemków.Specjały Małopolski to m.in. młyńskie koło, pstrągognisty, kotlet chłopski z kością, placki po hajduc-ku czy gulasz huculski. Na stronie internetowejszlaku można przeczytać, na jakie menu zapra-szają takie karczmy jak Wesele, Rzym, Siwy Dym,Bartna Chata czy Dwór. Ponadto zamieszczonotu przepisy na regionalne potrawy przygotowaneprzez szefów kuchni oraz informacje, czy w danejrestauracji potrawy podaje się na regionalnejzastawie, przez kelnerów w strojach regionalnychi przy regionalnej muzyce, czy są udogodnieniadla dzieci lub dla osób niepełnosprawnych. Trasałączy wizyty w karczmach ze zwiedzaniem atrakcjiturystycznych w okolicy.Główne miejsca trasy:Wokół Krakowa:Kraków, Liszki, Wieliczka, Gdów,Lipnica Murowana;Podhale:Rabka, Nowy Targ,Białka Tatrzańska, Bukowina Tatrzańska, Zakopane,Poronin;Podbabiogórze:Zawoja, Sucha Beskidzka,Kocierz;Pieniny – Spisz:Niedzica, Szczawnica,Jaworki;Sądecko-Gorlickie:Stróże, Nowy Sącz,Krynica Zdrój, Wysowa;Jura i Powiśle:Czajowice,Jerzmanowice, Wolbrom, Wygiełzówwww.trasasmakoszy.plGdańsk – Pomorskie Culinary PrestigeSzczególne przeżycia kulinarne serwują pomor-skie restauracje (m.in. słynny sopocki Bulaj,Gothic na zamku w Malborku czy gdyńska TłustaKaczka), które na podstawie prawdziwego smakuregionu tworzą kulinarny szlak Gdańsk ‒ Pomor-skie Culinary Prestige. Szefują im wybitni kucha-rze, którzy gotują zgodnie z filozofią slow food,oferują autorskie dania bazujące na regionalnychskładnikach oraz prezentują autorskie podejściedo tradycji i produktów (ryby, grzyby, dziczyzna,kasze, polskie sery zagrodowe). Gdańsk ‒ Po-morskie Culinary Prestige to nie tylko ofertarestauracyjna, ale także wiele wydarzeń kulinar-nych, które dopełniają ofertę kulinarną regionupomorskiego – Noc Restauracji, Sopot od Kuchni,Slow Food Festival, Święto Szparagów, Chmie-laton, Festiwal Żurawiny, Truskawkobranie,Pomorska Gęsina na św. Marcina czy FestiwalPomuchla. Informacje o restauracjach na szlakuoraz wydarzeniach kulinarnych znajdują się nablogu www.pomorskie-prestige.eu.Miejsce:Gdańsk, Sopot, Gdynia, Kościerzyna,Kwidzyn, Ustka, Słupsk, Gniew, Borcz, Swołowo,Przyjaźń, Pomlewo, Pruszcz Gdańskiwww.pomorskie-prestige.euKulinarny PoznańBiałostocki Szlak KulinarnyPodróż po smakach Podlasia. W tutejszej kuchnispotykają się wpływy białoruskie, litewskie,tatarskie i polskie. Regionalne przysmaki tom.in. białysy, buza, kartacze, sękacze, kiszkai babka ziemniaczana, bliny czy kindziuk. Szlaktworzy ponad 30 restauracji. Są wśród nichte serwujące kuchnię regionalną i polską orazeuropejską i z dalszych części świata. Wszystkieprezentują autorskie pomysły na dania, niepo-wtarzalny wystrój, a ich właścicieli łączy jednaidea – fascynacja kulinariami. Poruszanie się poszlaku ułatwia mapka-informator, którą możnaotrzymać w restauracjach szlaku oraz pobraćw wersji PDF ze strony internetowej. Można teżskorzystać z karty Klubu Białostockiego Smako-sza. Aktywność kulinarna klubowiczów zostanienagrodzona smacznymi gratisami serwowanymiw restauracjach szlakowych.Miejsce:Białystokwww.bialostockiszlakkulinarny.plMałopolska Wieś Pachnąca ZiołamiMałopolska wieś z perspektywy ziołowychogrodów. Na szlaku znajdziecie 20 gospodarstw,których właściciele mają wszechstronną wiedzęna temat uprawy ziół, ich rodzajów, zastosowania,właściwości leczniczych, a także prowadzą domo-wą kuchnię z tradycyjnymi potrawami z zastoso-waniem ziół: łemkowską, lachowską, galicyjską,góralską, pogórzańską oraz japońską. Gospodynieodtworzyły receptury tradycyjnych potraw, za-stosowały w nich zioła z własnych upraw i nadałyim swoje nazwy. Gospodarze chętnie poświęcajągościom czas, zarażając ich swoimi zielarskimii ekologicznymi pasjami. Zioła w małopolskichgospodarstwach stosuje się od pokoleń; są baząpotraw regionalnych, nalewek, syropów, używa sięich też w medycynie niekonwencjonalnej.Główne miejsca trasy:Drwinia, Przyborów, PorębaSpytkowska, Żegocina, Szyk, Laskowa, Harklowa,Czara Góra, Czorsztyn, Mizerna, Krośnica, SuchaStruga, Kamionka, Wielka, Tylicz, Wysowa-Zdrój,Banicawww.sot.org.plSkupia kilkanaście autorskich restauracji reprezen-tujących różne style i kuchnie. Łączy je sięganiepo najwyższej jakości składniki, ze szczególnymuwzględnieniem produktów regionalnych, a gotująw nich szefowie kuchni, osoby rozpoznawalnew środowisku i mające mistrzowskie umiejętnościw przygotowywaniu dań. Restauracje te współ-tworzą Akademię Kulinarnego Poznania, w którejodbywają się warsztaty kulinarne, a także akcjepromocyjne, takie jak Noc Restauracji (pod koniecmaja). Menu zmienia się zależnie od pór roku.Maj to sezon na szparagi, wrzesień ‒ czas owocówlasu i dziczyzny, a październik ‒ okres serwowaniajakościowego drobiu, w tym gęsiny i tradycyjnejdla Wielkopolski kaczki.Miejsce:Poznańwww.kulinarnypoznan.plSandomierski Szlak WiniarskiNa Sandomierszczyźnie od XIII wieku uprawianowinorośl oraz prowadzono sprzedaż wina gronowe-go eksportowanego do wielu krajów europejskich.Szlak prezentuje pięć winnic w tym regionie.Winnica św. Jakuba w sandomierskich ogrodachdominikańskich założona w 1226 roku, wznowio-na w 2012, dziś jest miejscem spotkań i szkoleńdla przyszłych winiarzy. Faliszowice prowadząsprzedaż owoców oraz sadzonek, oferują doradz-two w zakresie uprawy winorośli i wyrobu wina, alenie prowadzą jego sprzedaży i degustacji. WinnicęPłochockich można zwiedzać, podobnie jak poło-żoną na jej terenie winiarnię. Organizowane są tudegustacje (wymagane wcześniejsze umówienie).W winnicy jest kilka pokoi do wynajęcia. Położonaw dolinie rzeki Opatówki Winnica Sandomierskakontynuuje rodzinne tradycje winiarskie, prowadzisprzedaż autorskich win i degustacje połączone zezwiedzaniem winnicy i winiarni. Goście mają dodyspozycji trzy kameralne apartamenty. Winnicanad Jarem to rodzinna winnica Sylwii i MateuszaPaciura, która od 2013 roku wprowadza na rynekswoje wina cieszące się dużym zainteresowaniemturystów. Właściciele oferują zwiedzanie winnicyi winiarni, sprzedaż i degustację win z przekąskąw altanie.Główne miejsca trasy:Sandomierz, Faliszowice,Daromin, Złota, Dwikozywww.winiarze.dlasandomierza.plPodkarpackie SmakiTen szlak to aż trzy trasy, łącznie 40 obiektów(gospody, karczmy, zagrody, zajazdy, gospo-darstwa agroturystyczne, bary, kawiarnie,restauracje, wille i dworki). Na smakoszy czekająregionalne produkty: kozie sery, mięsa z regio-nalnych masarni, grzyby, ryby, dziczyzna, miodyoraz lokale, które oferują dania tradycyjnejkuchni. Można też zwiedzić Muzeum Gorzelnic-twa w Łańcucie czy Muzeum Młynarstwa i Wsiw Ustrzykach Dolnych, wziąć udział w warsz-tatach prowadzonych w skansenach i gospo-darstwach agroturystycznych (np. Skansenw Kolbuszowej czy w Sanoku) albo w imprezachregionalnych związanych z tradycyjnym jadłem(np. Powidlaki w Krzeszowie czy jedyne w PolsceŚwięto Derenia, tzw. polskiej oliwki – Podkar-packi Festiwal Derenia w Bolestraszycach). DwórKombornia zaprasza do Salonu Win Karpackichmieszczącego się w XVIII-wiecznej piwnicy, w któ-rej na enoturystów czeka aż 300 gatunków winkarpackich.Główne miejsca trasy:Trasa Bieszczadzka:Sanok, Orelec, Łodyna,Dźwiniacz Dolny, Ustrzyki Dolne, Lutowiska,Smolnik, Ustrzyki Górne, Przysłup, Cisna,Polańczyk;TrasaBeskidzko-Pogórzańska:Kielnarowa, Bachórz, Dubiecko, Babica,Pstrągowa, Kombornia, Dukla, Chyrowa, Jasło,Pilzno;TrasaPółnocna:Rzeszów, Jasionka, Łańcut,Ruda Różaniecka, Leżajsk, Mielecwww.podkarpackiesmaki.plKarnawał SmakówOd 24 stycznia do 8 lutego Małopolska zapraszazainteresowanych tradycjami kulinarnymi, pro-duktami lokalnymi i zdrową żywnością do udziałuw Karnawale Smaków. W programie liczne imprezykulinarne, degustacje, warsztaty, pokazy, wystawy.Rekomendowane restauracje i hotele przygotowująspecjalne karnawałowe menu złożone z tradycyj-nych polskich potraw. W wybranych miejscachmożna przyrządzić własne dania według starychpolskich receptur lub odkryć gotowanie z lokalnychekologicznych produktów w nowoczesny sposób.Odbywają się tu również konkursy i plebiscyty dlagości, w których nagrodami są m.in. vouchery nakolacje. W niektórych krakowskich hotelach i skle-pach można zakupić smakową pamiątkę: produktylokalne i regionalne.Główne miejsca trasy:Kraków, Niepołomice,Wieliczka, Sieraków, Sucha Beskidzka, Kocierzwww.karnawalsmakow.plŚliwkowy SzlakDzięki wielowiekowej tradycji i podgórskiemu po-łożeniu na ziemiach tych rosną zdrowe i smaczneowoce wyróżniające się bogactwem aromatów.Śliwki, gruszki i jabłka są w tym rejonie przyrzą-dzane na mnóstwo sposobów. Jesienią smaży siępowidła i przygotowuje konfitury. Zdecydowanyprym wiodą suszone śliwki, których smak zależyod sposobu suszenia oraz gatunku drzewa użytegoprzy tym procesie. Robi się z nich m.in. wyśmienitykompot, tzw. polywkę, nadziewa nimi pierogi, do-daje się je do mięs i bigosów. Jesienią podczas akcji„Spotkajmy się na... Śliwkowym Szlaku” w wybra-nych restauracjach, gospodarstwach agroturystycz-nych i u producentów można spróbować różnychpotraw ze śliwkami. Degustacjom towarzysząkonkursy kulinarne i koncerty. Śliwkowy Szlak totakże mnóstwo interesujących zabytków, jak choć-by kościół pw. św. Leonarda w Lipnicy Murowanejwpisany na listę UNESCO. Na stronie szlaku możnaznaleźć informacje o przeprawie Dunajcem, warsz-tatach produktu lokalnego, imprezach plenerowychczy konkursie na najwyższą palmę wielkanocną.Główne miejsca trasy:Czchów, Gnojnik, Gródeknad Dunajcem, Iwkowa, Laskowa, LipnicaMurowana, Łososina Dolnawww.nasliwkowymszlaku.plSzlak Podkarpackiego Jadła i WinaPodkarpackie to bogactwo smaków i tradycji ku-linarnych oraz winiarskich. Regionalne karczmy,gościńce i restauracje oferują wiele spotykanychjedynie na tym terenie przysmaków, a podkarpac-kie wina zachwycają najbardziej wybrednych kone-serów. Będąc w Podkarpackiem, trzeba spróbowaćproziaków, gołąbków ziemniaczanych lub tychz kaszą perłową, aromatycznego żuru oraz innychpotraw o obco brzmiących nazwach: chlipaków,hałuszek, hreczanyk czy klepaków. Jednak SzlakPodkarpackiego Jadła i Wina to nie tylko lokaledające możliwość degustacji regionalnych potrawi wyrobów ‒ to także propozycje cyklicznychimprez i wydarzeń, takich jak: Festiwal Kulturi Kresowego Jadła w Baszni Dolnej, Święto Chlebaw Dźwiniaczu Dolnym czy Festiwal Kultur Pogra-nicza w Krośnie. Przy okazji poznawania kuchnipodkarpackiej można zaopatrzyć się m.in. w prze-pyszne miody, zwiedzić zabytkowe zamki i pałaceoraz muzea, zatrzymać się w stadninach koni czyzobaczyć zloty miłośników starych samochodów.Główne miejsca trasy:Rzeszów, Czarna, Cisna,Przeworsk, Basznia Dolna k. Lubaczowa,Dźwiniacz Dolny, Sanok, Krosno, Leżajsk,Krzeszów, Lesko, Wetlina, Przemyśl, Bachórz,Rymanów, Pstrągowa, Krasiczyn, Dubiecko,Baranów Sandomierski, Lutowiska, Jarosław,Jedlicze, Jasło, Nowa Dębawww.jadlo.podkarpackie.travelMazowiecka Micha SzlacheckaTradycje dworu ziemiańskiego, smak potraw poda-wanych niegdyś na polskim stole, stare przepisy.Rejon oddalony o niespełna 100 km od Warszawy,który wyznaczają dwa miasta ‒ Siedlce i SokołówPodlaski ‒ zaprasza na kulinarną podróż w prze-szłość. Nakładające się tu na siebie dwie kultury– mazowiecka i podlaska ‒ kształtowały się przezwieki, przejmując zwyczaje, wpływy i elementykuchni białoruskiej, litewskiej, tatarskiej i żydow-skiej. Karp wędzony, pasztety, dziczyzna, miody,nalewki, pierogi to tylko część rzeczy, którychmożna tu spróbować. A co poza stołem? Możliwo-ści jest sporo: warsztaty rękodzielnicze, wędko-wanie, jazda konna, rajdy rowerowe. W MuzeumDiecezjalnym w Siedlcach jest jedyny w Polsceobraz El Greca, Pałac w Patrykozach to przykładrzadkiego w Polsce stylu neogotyckiego, a w ka-meralnej, pięknie położonej nad stawem gorzelniw Krzesku można zobaczyć, jak wygląda procesprodukcji wódek od dostawy surowca, przez jegomycie, miażdżenie, zacieranie, po fermentację,destylację i rektyfikację.Główne miejsca trasy:Skibniew, Patrykozy, Siedlce,Mościbrody, Krzeskwww.szlak-kulinarny.plKujawsko-Pomorski GęsinowySzlak KulinarnyW karczmach Chełmna, Pawłówka, Ślesina i Bysła-wia, gotyckich kamienicach Torunia i secesyjnychBydgoszczy, w dawnym młynie i wytwornymPałacu Bursztynowym we Włocławku, w stylowychbrowarach z kunsztem odtwarza się tajemnice sta-ropolskich receptur. Biała gęś kołudzka, bohaterkajednej z tutejszych kulinarnych opowieści, stanowidla szefów kuchni niezwykłą inspirację, dziękiczemu wciąż powstają nowe, pełne finezji daniakuchni fusion. Trasa wiedzie przez Kujawy, ziemiędobrzyńską, Pałuk, Krajny, Kociewie i ziemięchełmińską. Można tu nie tylko delektować sięsmakiem najlepszej gęsiny, ale też przekonać się,jak doskonale komponuje się ona z innymi lokal-nymi przysmakami – miodami i jabłkami z DolinyDolnej Wisły, grzybami i owocami lasu z BorówTucholskich czy z bydgoskim i toruńskim piwem.Główne miejsca trasy:Chełmno, Pawłówek, Ślesin,Bysław, Toruń, Bydgoszcz, Włocławekwww.szlakgesinowy.plKulinarneszlaKiPolsKiMove Your ImaginationSzlak Kulinarny Śląskie SmakiSzlak tworzą restauracje i lokale serwujące trady-cyjną kuchnię beskidzką, jurajską, zagłębiowskąi śląską. W menu znajdziemy nie tylko roladęz modrą kapustą, ale również kawior żydowski,zalewajkę, gauszki czy kwaśnicę. Trasa ciągniesię od Częstochowy aż po Jeleśnię. Na stronieinternetowej opisano wszystkie lokale znajdującesię na szlaku, serwowane przez nie certyfikowaneSzlak OscypkowySmaki Podhala30 wyjątkowych miejsc serwujących specjały Zako-panego – zarówno dania tradycyjne, jak i nowocze-sne fuzje smaków. Na szlaku każda z restauracjiCo roku od maja do końca września, do dnia św.Michała, bacowie wyrabiają unikalne sery z owcze-go mleka, takie jak: bundz, bryndza podhalań-ska, oscypek, redykołka. A z serwatki powstajeorzeźwiający napój o niepowtarzalnym smakuProjekt graficzny:www.fullmeal.plZ-CARD® i PocketMedia®to znaki towarowe używane przezZ Industries na licencji.Produkty Z-Card® są wykonywane w technologii i na licencjiZ-CARD® Ltd London zgodnie z międzynarodowym zgłoszeniempatentowym nr Y 19441/1220232.1tel. +44 (0) 20 7924 5147www.zcard.comDystrybucja Z-CARD® w Polsce:ROTOMedia®- wyłączny przedstawiciel Tel. +48 (22) 825 67 05/09www.zcard.pl www.pocketmedia.plNo. PL021/14www.polska.travel [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • psp5.opx.pl