Kuchnia warzywna z forum, KUCHNIA

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Suszone pomidory

 

Trzeba kupić podłużne pomidory. Przekroić na połowę, wydrążyć ziarenka łyżeczką. lekko
posolić i ułożyć na sitach suszarki elektrycznej skórką do góry lub w piecyku. Suszymy tak
aby pozostały wiotkie. Podgrzewamy oliwę , do słoiczków kładziemy pomidory ,ząbek
czosnku, kapary , kawałek czuszki ,gałązkę bazylii ,tymianku ,zielony pieprz. Mogą być
przyprawy suszone wedle upodobań smakowych, warto poeksperymentować. Gorącą
oliwą zalać pomidory, poczekać dobę i można jeść. Super do grzanek ,sałatek ,sosów lub
do pogryzania bez żadnych dodatków. Oliwe zachować do grzanek lub surówek.

I ja swoje wstawię. :)
Ostatnio produkuję je w ilościach prawie hurtowych. Zobaczymy jaki rachunek przyjdzie
za prund. ;)
Moje wszystkie idą do oliwy w proporcji 3/4 extra virgin i 1/4 oleju zwykłego. Jako
dodatki czosnek, kapary, ocet winny orzechowy lub jabłkowy, bazylia.

 

nie wydrążam środków, ścinam tylko końcówki. posypuje grubo solą (palcami, nie
solniczka:), susze w piekarniku (100 C, uchylone drzwiczki). więcej soli -
krótszy czas suszenia. znakomite do żucia (w ramach przegryzki lub późnej kolacji :)

można je zamrozić i na bieżąco wrzucać do oliwy (2-3 dni i gotowe).

 

pomidory_suszoneData: 22.02.07, 16:29

 

-0,5 kg mielonego mięsa
- duża kapusta pekińska
- 3 jajka
-3/4 szkl. kaszy manny

Do miski wrzucamy mięso mielone, pokrojoną drobno cała kapustę (na początku
wydaje się, że tej kapusty jest za dużo, ale podczas wyrabiania ręka kapustka
więdnie i w całości łączy się z mięsem,) do tego 3 jajka, kaszę mannę i przyprawy
wedle uznania. z takiej gotowej masy formujemy podłużne pulpeciki i obsmażamy na
patelni (w niczym nie obtaczamy ) obsmażone pulpety wrzucamy do garnka, zalewamy
gorącą wodą, dodajemy kostkę rosołową i dusimy około 30-40minut. Pod koniec
wlewamy przecier pomidorowy, wsypujemy papryke w proszku, do smaku; ja dodaje
jeszcze 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego ,żeby był bardziej wyrazisty smak i
kolor.Ponoć zamiast sosu pomidorowego można doprawić tylko smietaną, ale ja jeszcze
tak nie robiłam. Klopsiki mają smak podobny do gołąbków, pychotka, polecam , robi sie
je szybciutko i sporo wychodzi z tych proporcji ( mi wyszło 9 dużych)

 

 

Clafoutis z pomidorkami i kurczak z 40 ząbkami

Autor: Data: 14.10.07, 21:27

 

Ot, niedzielny obiad.
Nabyłam niedawno książkę z przepisami z francuskiej kuchni i zaintrygowało mnie "Clafoutis z pomidorkami koktajlowymi" bo do tej pory myślałam, ze klafuti
to coś co się je na słodko.
Miałam troszkę większe pomidorki, wiec użyłam troszkę mniejszą i wyższą
foremkę niż zalecali w przepisie i wyszło mi cos na kształt sufletu. Po
wyjęciu z pieca opadło, ale było dobre, pozytywnie mnie zaskoczyło.
Składniki:
400 g pomidorków koktajlowych  
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
100 g startego gruyere (nie miałam, dałam parmezan, którego należało się pozbyć)
55 g maki
4 duże jaja
3 łyżki kwaśnej śmietany
225 ml mleka
sól i pieprz
Wymieszac dobrze make z jajami, mlekiem, smietana sola i pieprzem. Rozgrzac
piec na 190 stopni. Wysmarowac owalna zaroodporna foremke o pojemnosci 1,5 l
maslem i ulozyc na dnie pomidorki, posypac pietruszka i polowa sera.
Wylac na pomodorki mase i posypac z wierzchu reszta sera.
Piec ok. 45 min. uwazajac, by sie zanadto nie zrumienil (co mi sie przytrafilo).
Ja zrobilam z polowy porcji, dla 3 osob.
Polecam!

 

clafoutis z pomidorkami
a tu jest dokładniej:

Składniki na 6 porcji
1 kurczak (o wadze powyżej 1 kg)
2 szkl posiekanego selera naciowego, 2 posiekane cebule,
1 szkl posiekanego estragonu (w ostateczności może być suszony),
sól, pieprz, ostra czerwona papryka, 200 ml wermutu, 1 szkl oliwy,
40 ząbków czosnku w łupinach.
1.Kurczaka po umyciu i wysuszeniu ręcznikiem porcjujemy. Na dnie naczynia
żaroodpornego kładziemy w kolejności: seler naciowy, estragon i cebulę.
2.Porcje kurczaka obtaczamy w oliwie z solą, pieprzem i papryką, układamy na
ziołach i skrapiamy wermutem. Pomiędzy kurczaka wkładamy ząbki czosnku.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 180'C. Podajemy z bagietką.
Poszczególne kawałki bagietki smarujemy wyłuskanym z łupin czosnkiem.

Moje uwagi: dalam marchew zamiast selera, bo nie oplacalo mi sie go kupowac ze
wzgledu ze wyjezdzam za pare dni na dwutygodniowy urlop i nie chce zeby mi
lezal tyle czasu w lodowce.
Mysle ze tego wermutu mozna dac nawet o polowe mniej, po po upieczeniu zostaje
w brytfance duzo plynu z ktorym nie wiadomo co zrobic, kurczak tez tam jakis
sok puszcza i wszystko niestety nie zdola wyparowac.
Troche sie balam jak wyjdzie ta kombinacja, ale bylo naprawde dobre, polecam.

 



Bakłażan i papryka faszerowane kuskusem

Autor: Data: 17.10.07, 10:31

Składniki dla dwóch osób:
2 małe bakłażany, 1 papryka np.czerwona

Farsz:
10 pieczarek, 1 cebula, ćwiartka papryki zielonej i żółtej, pietruszka nać, garśc kaszy
kuskus

przyprawy: sól pieprz, vegeta, czosnek

1.Piec przekrojone na pół bakłażany i paprykę około 35 minut w temp.200stopni.

2.W tym czasie przygotowac farsz: podsmażyc cebulkę, paprykę, pieczarki (ja wszystko
smażę osobno), przygotowac kasze według przpisu na opakowaniu. Wszystko lekko
posolić.

3.Następnie wyjąć z pieca bakłażany i wydrążyc z nich miąższ. Miąższ wymieszać z
natką pietruszki i dodac do wyżej opisanego farszu.

4.Farszem wypełnić bakłażany i paprykę.

5.Posypać serem pleśniowym niebieskim albo żółtym serem - jak kto woli.

6.Zapiekac jeszcze 10 minut w temp.200stopni. Wyłożyc na talerz z rózyczką brokułu.

smacznego!

 

bakłażan 1

Autor: Data: 18.10.07, 12:06

Pomysł - Evalill

kapustę poszatkować
skropić cytryną, wlać kilka kropek oliwy / oleju, posolić. Wymieszać , ugnieść , przykryć
talerzem , na talerzu postawić coś ciężkiego:) Odstawić na ca 1 h

Ogórka pokroić w paski

Sos: winegret musztardowy* z dodatkiem łyżeczki sambala

* u nas z musztardą miodową


 

Data: 18.10.07, 12:16

 

kapustę poszatkować w mikserze
wsypać 2 - 3 łyżki soli
odstawić
po 1 h kapustę wypłukać dość dokładnie.
Sos:
utrzeć:
sok z 1 cytryny + 3 ząbki czosnku, oliwa z oliwek, świeża mięta + pół łyżeczki mięty
suszonej, duuuużo pieprzu
Kapustę osączyć, wymieszać z sosem. Odstawić na pół godziny do lodówki


 

podaje przepis, łatwy i co najważniejsze pycha bo mojej mamy
najlepsze gołąbki jakie jadłam. A więc kupujesz: ok.1,2 kg mięsa
mielonego najlepiej wieprzowo-wołowe, 0,5 boczku wędzonego, 2 duże
cebule, vegeta, ok.5 ząbków czosnku, dwie kapusty (takie bardziej o
stożkowatym kształcie,nie "przyplaszczone")1 kg ryżu.
ryż gotuję zawsze wieczorem w przeddzień robienia gołąbków z jedną
czubatą łyżką vegety napół miękko i zostawiam w garnku. Na drugi
dzień, mieszam ryż z mielonym mięsem wyciśniętymi ząbkami czosnku i
przyrumienioną cebulą, odkrajam skórę od boczku (nie wyrzucam),mielę
boczek w maszynce i też dodaję do farszu, do tego sól i pieprz (wg.
uznania)No i to wszystko co do farszu.Zagotowuję wodę w dużm garze
dodaję trochę oleju,wycinam głąba z kapusty i wkładam do gara z
wrzątkiem, po kolei wyciągam odchodzące liście, każdy liśc obkrawam
z tego grubego trzona (nie wiem jak to nazwac ale wiesz zapewne o co
chodzi)to samo z drugą kapustą jak woda wystygnie to musisz znów
zagotowac ,bo tylko w gorącej odchodzą liście, no a później zakręcam
w liście farsz, na spód dużego gara układam pozostałe albo te które
się porwały liście z kapusty na to skórę odkrojoną wcześniej z
boczku i gołąbki, na wierzch też przykrywa liśćmi z kapusty, wlewam
ok 3/4 wody do gra i duszę w piekarniku ok 1h. przepis jest na sporą
ilość gołąbków, można w woreczkach zamrozić w awaryjnych sytuacjach
są bezcenne. Bardzo ważne jest w tym przepisie to żeby mięsa było
...

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • psp5.opx.pl