Kuchnia, ocena ryzyka zawodowego
[ Pobierz całość w formacie PDF ]OCENA RYZYKA ZAWODOWEGO
Metodą Risk Score
dla stanowiska:
KUCHARZ / POMOC KUCHENNA
Krótki opis procesu technologicznego i rodzaju wykonywanych prac/czynności:
Do zadań kucharza i pomocy kuchennej należy przygotowywanie posiłków. Podczas pracy obsługuje elektryczne urządzenia grzewcze jak: patelnia elektryczna, kuchenka, piec, taboret; elektryczne urządzenia mechaniczne jak: młynek do mięsa, maszyna do rozdrabniania jarzyn, robot kuchenny.
Do obowiązków należy także zmywanie oraz zapewnienie higieny
w pomieszczeniach kuchni i magazynów.
Ogólna charakterystyka pracy na stanowisku
Czas pracy : 8 h
Ilość godzin pracy na zmianę: praca jednozmianowa.
Przerwy: jedna przerwa śniadaniowa – 15 minut.
Pozycja przy pracy: przewaga pozycji stojącej.
Rodzaj pracy: przewaga wysiłku fizycznego.
Rodzaj wysiłku: przewaga wysiłku dynamicznego.
Rodzaj wysiłku fizycznego: praca średniociężka.
Przypadająca na stanowisko wolna powierzchnia: nie dotyczy.
Przypadająca na stanowisko wolna objętość pomieszczenia: nie dotyczy.
Ogólno – higieniczne warunki pracy na stanowisku:
Lokalizacja stanowiska pracy: nie dotyczy - praca w pomieszczeniach i na zewnątrz budynku.
Oświetlenie stanowiska pracy: naturalne i sztuczne (mieszane).
Uwagi o oświetleniu: sztuczne – jarzeniowe.
Rodzaj wentylacji pomieszczeń i stanowisk: naturalna, grawitacyjna.
Szczególne wymagania zdrowotne do pracy na danym stanowisku:
Przeciwwskazania do pracy na danym stanowisku: choroba zakaźna, duża dysfunkcja narządu ruchu - kończyn górnych oraz kręgosłupa.
Rodzaj dodatkowego badania specjalistycznego: badania epidemiologiczne, ogólne badania lekarskie.
Sporządził: Uaktualnił: Zatwierdził:
Zagrożenie 1
Nazwa zagrożenia : Zagrożenia związane z przemieszczaniem się ludzi.
Opis zagrożenia : potknięcie się, poślizgnięcie i upadek w czasie poruszania się po tym samym poziomie i na schodach zwłaszcza po mokrych podłogach.
Możliwe skutki : stłuczenia, zwichnięcia, złamania itp.
Miejsce występowania zagrożenia : budynek szkoły.
Stosowane środki zapobiegawcze: stosowanie odpowiedniego obuwia z podeszwą antypoślizgowa, zastosowanie posadzek antypoślizgowych, poręczy przy schodach, szkolenia bhp, badania lekarskie.
Szacowanie ryzyka:
Z zastosowaniem środków zapobiegawczych
Bez zastosowania środków zapobiegawczych
Potencjalne straty ludzkie
3
(absencja)
3
(absencja)
Potencjalne straty materialne
3
(5 – 25 tys. PLN)
3
(5 – 25 tys. PLN)
Ekspozycja na zagrożenie
6
(Częsta - codzienna)
6
(Częsta - codzienna)
Prawdopodobieństwo wystąpienia
1
(minimalne)
3
(mało prawdopodobne, ale możliwe)
Ilościowa ocena ryzyka
18
54
Kategoria ryzyka
kategoria 1
(ryzyko minimalne - żadne działania nie są potrzebne)
kategoria 2
(ryzyko małe - należy zwrócić uwagę)
Sporządził: Zweryfikował: Zatwierdził:
Zagrożenie 2
Nazwa zagrożenia : przeciążenie układu ruchu.
Opis zagrożenia : praca wymaga podnoszenia, przesuwania, przenoszenia, długotrwałego stania, pochylania się itp.
Możliwe skutki : choroby układu ruchu, dyskopatie.
Miejsce występowania zagrożenia : budynek szkoły.
Stosowane środki zapobiegawcze : stosowanie się do norm dźwigania, szkolenia bhp, badania profilaktyczne.
Szacowanie ryzyka:
Z zastosowaniem środków zapobiegawczych
Bez zastosowania środków zapobiegawczych
Potencjalne straty ludzkie
3
(absencja)
3
(absencja)
Potencjalne straty materialne
3
(5 – 25 tys. PLN)
3
(5 – 25 tys. PLN)
Ekspozycja na zagrożenie
6
(Częsta - codzienna)
6
(Częsta - codzienna)
Prawdopodobieństwo wystąpienia
0,5
(Możliwe do pomyślenia)
3
(mało prawdopodobne, ale możliwe)
Ilościowa ocena ryzyka
9
54
Kategoria ryzyka
kategoria 1
(ryzyko minimalne - żadne działania nie są potrzebne)
kategoria 2
(ryzyko małe - należy zwrócić uwagę)
Sporządził: Zweryfikował: Zatwierdził:
Zagrożenie 3
Nazwa zagrożenia : kontakt z wysoką temperaturą
Opis zagrożenia : podczas pracy przy rozgrzanych elementach urządzeń
i naczyń.
Możliwe skutki : poparzenie termiczne.
Miejsce występowania zagrożenia : kuchnia.
Stosowane środki zapobiegawcze : zachowanie ostrożności, stosowanie się do instrukcji obsługi, stosowanie środków ochrony indywidualnej, szkolenia w zakresie bhp, badania lekarskie.
Szacowanie ryzyka :
Z zastosowaniem środków zapobiegawczych
Bez zastosowania środków zapobiegawczych
Potencjalne straty ludzkie
3
(absencja)
3
(absencja)
Potencjalne straty materialne
3
(5 – 25 tys. PLN)
3
(5 – 25 tys. PLN)
Ekspozycja na zagrożenie
6
(Częsta - codzienna)
6
(Częsta - codzienna)
Prawdopodobieństwo wystąpienia
1
(minimalne)
3
(mało prawdopodobne ale możliwe)
Ilościowa ocena ryzyka
18
54
Kategoria ryzyka
kategoria 1
(ryzyko minimalne - żadne działania nie są potrzebne)
kategoria 2
(ryzyko małe - należy zwrócić uwagę)
Sporządził: Zweryfikował: Zatwierdził:Zagrożenie 4
Nazwa zagrożenia : kontakt z ostrymi przedmiotami.
Opis zagrożenia : podczas pracy z wykorzystaniem noży itp.
Możliwe skutki : skaleczenia.
Miejsce występowania...
[ Pobierz całość w formacie PDF ]