Kuchnia, ocena ryzyka zawodowego

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

OCENA RYZYKA ZAWODOWEGO
Metodą Risk Score

dla stanowiska:

 KUCHARZ / POMOC KUCHENNA 

 

 

 

 

Krótki opis procesu technologicznego i rodzaju wykonywanych prac/czynności:


Do zadań kucharza i pomocy kuchennej należy przygotowywanie posiłków. Podczas pracy obsługuje elektryczne urządzenia grzewcze jak: patelnia elektryczna, kuchenka, piec, taboret; elektryczne urządzenia mechaniczne jak: młynek do mięsa, maszyna do rozdrabniania jarzyn, robot kuchenny.
Do obowiązków należy także zmywanie oraz zapewnienie higieny
w pomieszczeniach kuchni i magazynów.


 

Ogólna charakterystyka pracy na stanowisku
 

Czas pracy : 8 h
 

Ilość godzin pracy na zmianę: praca jednozmianowa.

 

Przerwy: jedna przerwa śniadaniowa – 15 minut.


Pozycja przy pracy: przewaga pozycji stojącej.

Rodzaj pracy:  przewaga wysiłku fizycznego.

Rodzaj wysiłku: przewaga wysiłku dynamicznego.


Rodzaj wysiłku fizycznego: praca średniociężka.
 

Przypadająca na stanowisko wolna powierzchnia: nie dotyczy.

 

Przypadająca na stanowisko wolna objętość pomieszczenia: nie dotyczy.

Ogólno – higieniczne warunki pracy na stanowisku:

 

Lokalizacja stanowiska pracy:  nie dotyczy - praca w pomieszczeniach i na zewnątrz budynku.

 

Oświetlenie stanowiska pracy: naturalne i sztuczne (mieszane).

 

Uwagi o oświetleniu: sztuczne – jarzeniowe.

 

Rodzaj wentylacji pomieszczeń i stanowisk: naturalna, grawitacyjna.

 

 

Szczególne wymagania zdrowotne do pracy na danym stanowisku:

 

Przeciwwskazania do pracy na danym stanowisku: choroba zakaźna, duża dysfunkcja narządu ruchu - kończyn górnych oraz kręgosłupa.


Rodzaj dodatkowego badania specjalistycznego: badania epidemiologiczne, ogólne badania lekarskie.

 

 

 

Sporządził:                                                         Uaktualnił:                                                                      Zatwierdził:

 

 

 

 





 

 

 

 

 

 

 

Zagrożenie 1

Nazwa zagrożenia :  Zagrożenia związane z przemieszczaniem się ludzi.

Opis zagrożenia : potknięcie się, poślizgnięcie i upadek w czasie poruszania się po tym samym poziomie i na schodach zwłaszcza po mokrych podłogach.

Możliwe skutki : stłuczenia, zwichnięcia, złamania itp.
Miejsce występowania zagrożenia : budynek szkoły.

Stosowane środki zapobiegawcze: stosowanie odpowiedniego obuwia z podeszwą antypoślizgowa, zastosowanie posadzek antypoślizgowych, poręczy przy schodach, szkolenia bhp, badania lekarskie.

Szacowanie ryzyka:

 

Z zastosowaniem środków zapobiegawczych

Bez zastosowania środków zapobiegawczych

Potencjalne straty ludzkie

3

(absencja)

3

(absencja)

Potencjalne straty materialne

3

(5 – 25 tys. PLN)

3

(5 – 25 tys. PLN)

Ekspozycja na zagrożenie

6

(Częsta - codzienna)

6

(Częsta - codzienna)

Prawdopodobieństwo wystąpienia

1
(minimalne)

3

(mało prawdopodobne, ale możliwe)

Ilościowa ocena ryzyka

18

54

Kategoria ryzyka

kategoria 1

(ryzyko minimalne - żadne działania nie są potrzebne)

kategoria 2

(ryzyko małe - należy zwrócić uwagę)

 

Sporządził:                                                         Zweryfikował:                                                        Zatwierdził:

 

 

 

 

Zagrożenie 2

Nazwa zagrożenia : przeciążenie układu ruchu.

Opis zagrożenia : praca wymaga podnoszenia, przesuwania, przenoszenia, długotrwałego stania, pochylania się itp.

Możliwe skutki : choroby układu ruchu, dyskopatie.

Miejsce występowania zagrożenia : budynek szkoły.

Stosowane środki zapobiegawcze : stosowanie się do norm dźwigania, szkolenia bhp, badania profilaktyczne.

Szacowanie ryzyka:

 

Z zastosowaniem środków zapobiegawczych

Bez zastosowania środków zapobiegawczych

Potencjalne straty ludzkie

3

(absencja)

3

(absencja)

Potencjalne straty materialne

3

(5 – 25 tys. PLN)

3

(5 – 25 tys. PLN)

Ekspozycja na zagrożenie

6

(Częsta - codzienna)

6

(Częsta - codzienna)

Prawdopodobieństwo wystąpienia

0,5

(Możliwe do pomyślenia)

3

(mało prawdopodobne, ale możliwe)

Ilościowa ocena ryzyka

9

54

Kategoria ryzyka

kategoria 1

(ryzyko minimalne - żadne działania nie są potrzebne)

kategoria 2

(ryzyko małe - należy zwrócić uwagę)

 

Sporządził:                                                         Zweryfikował:                                                        Zatwierdził:

 

 

 

 

 

 

Zagrożenie 3

Nazwa zagrożenia :  kontakt z wysoką temperaturą

Opis zagrożenia :  podczas pracy przy rozgrzanych elementach urządzeń
i  naczyń.

Możliwe skutki : poparzenie termiczne.

Miejsce występowania zagrożenia :  kuchnia.

Stosowane środki zapobiegawcze : zachowanie ostrożności, stosowanie się do instrukcji obsługi, stosowanie środków ochrony indywidualnej, szkolenia w zakresie bhp, badania lekarskie.

Szacowanie ryzyka :

 

Z zastosowaniem środków zapobiegawczych

Bez zastosowania środków zapobiegawczych

Potencjalne straty ludzkie

3

(absencja)

3

(absencja)

Potencjalne straty materialne

3

(5 – 25 tys. PLN)

3

(5 – 25 tys. PLN)

Ekspozycja na zagrożenie

6

(Częsta - codzienna)

6

(Częsta - codzienna)

Prawdopodobieństwo wystąpienia

1

(minimalne)

3

(mało prawdopodobne ale możliwe)

Ilościowa ocena ryzyka

18

54

Kategoria ryzyka

kategoria 1

(ryzyko minimalne - żadne działania nie są potrzebne)

kategoria 2

(ryzyko małe - należy zwrócić uwagę)

 

Sporządził:                                        Zweryfikował:                                                          Zatwierdził:Zagrożenie 4

Nazwa zagrożenia :  kontakt z ostrymi przedmiotami.

Opis zagrożenia :  podczas pracy z wykorzystaniem noży itp.

Możliwe skutki : skaleczenia.

Miejsce występowania...

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • psp5.opx.pl