Kuchnia Made in Grabia, kuchnia polska regionalna

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
//-->Kuchniamade in GrabiaKUCHNIAMADE IN GRABIAKOŁA GOSPODYŃ, STOWARZYSZENIA GOSPODYŃ,LOKALNE POTRAWY – PRZEPISY KULINARNE, GASTRONOMIA,GOSPODARSTWA PASIECZNE, WYRÓŻNIONE PRODUKTY REGIONALNEGMINA BUCZEK• KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH W BUCZKU– działa nieprzerwanie od 1947 roku. Członkinie Koła chętnie dzielą się z młodszympokoleniem zdobywanym przez lata doświadczeniem. Kultywowaniem tradycji jest np.pieczenie chleba oraz wyplatanie wieńca dożynkowego. Panie z KGW włączają sięw organizację corocznej wigilii dla samotnych mieszkańców Gminy, przygotowująctradycyjne potrawy, organizują też zabawy sylwestrowe i karnawałowe.Źródło:Urząd Gminy w Buczku• STOWARZYSZENIE GOSPODYŃ WIEJSKICH W BACHORZYNIEBachorzyn 45, 98-113 Buczek– działa niezwykle aktywnie. Panie uczestniczyły w projekcie „Obrazy sercem haftowane”i uzyskałyśrodkifinansowe z UE. W ramach projektu brały udział w warsztatach rękodziełaartystycznego. Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich w Bachorzynie, chcąc kultywowaćtradycje kulinarne swojej wsi i okolic, bierze czynny udział m.in. w WojewódzkimŚwięcieTruskawki, konkursach na dania regionalne, targach Natura Food i konkursie „TygielSmaków” oraz innych imprezach, prezentując swój sztandarowy napój –nalewkęz truskawek(konfiturę bachorzyńskich babek).Na Międzynarodowych TargachŁódzkich„NATURA FOOD”gospodynie zeStowarzyszenia przystąpiły do konkursu w kategorii mięsoświeżeoraz produkty mięsnez „Roladą Boczuś”, danie cieszyło się dużym zainteresowaniem.Źródło:Urząd Gminy w BuczkuŹródło:Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich w Bachorzynie1Źródło:Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich w BachorzynieŹródło:Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich w BachorzynieŹródło:Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich w Bachorzynie2LOKALNE POTRAWY• KUTOLE Z KWASEMSkładniki:mąkażytnia,woda, ewentualnie sok z kapustygotowany z grzybami suszonymi, słoninaMąkężytniąz wodą należy połączyć w taki sposób, by powstała masa, która nie klei się dorąk. Kawałki ciasta kształtuje się w rękach i turla tak, by powstały kluski wielkości małegopalca dłoni. Wrzuca się je na gotującą, osoloną wodę, gotuje 5–10 minut.Kluski można podawać z kwasem z kapusty gotowanym z grzybami suszonymi. Całośćmożna okrasić słoniną. Jest to dobre danie postne.Źródło:Folder „Dolina rzeki Grabi – rzeka możliwości”• ZUPA Z DYNISkładniki:dynia, mleko, woda, zacierkiKilka pasków dyni pokroić w drobną kostkę, po czym wrzucić je do gotującej wody. Gdydynia jest już ugotowana, przetrzeć ją lub zmiksować, dodając odrobinę mleka.Zupę z dyni podaje się z zacierkami.Źródło:Folder „Dolina rzeki Grabi – rzeka możliwości”Przystawki:• CHLEB MACZANY W OLEJU Z SIEMIENIA LNIANEGOSkładniki:cebula, olej z siemienia lnianego, sól, chlebSurową cebulę pokroić, posypać solą, odstawić na około godzinę. Następnie połączyć jąz olejem z siemienia lnianego. Chleb przed spożyciem macza się w oleju.Źródło:Folder „Dolina rzeki Grabi – rzeka możliwości”• KLUSKI Z MARCHWIĄSkładniki:1 kg marchwi, 2,5 kg ziemniaków, cukier,cynamon, cukier wanilinowy, ewentualnie bułka tartaz masłem, słoninaOkoło 1 kg marchwi zetrzeć na tarce i usmażyć na maśle z cynamonem, cukrem i cukremwanilinowym. 1,5 kg ziemniaków zetrzeć na tarce i wycisnąć z nich krochmal przez tetrowąpieluchę. Ugotować 1 kg ziemniaków i przecisnąć je przez praskę. Wyrobić ciastoz ziemniaków surowych i ugotowanych, po czym dodać wyciśnięty wcześniej krochmalz surowych ziemniaków. Kluski nadziewać marchwią i gotować w osolonej wodzie.Danie można podawać polane bułką tartą z masłem lub wysmażoną słoniną.Źródło:Folder „Dolina rzeki Grabi – rzeka możliwości”GASTRONOMIA• Bar PRZYSTAŃ II – Adam Tomczak, ul. Parkowa 1, 98-113 Buczek, tel. 43 677 40 15e-mail: barprzystan@onet.pl3• Bar IGREK – Agnieszka Grzegorczyk, ul. Główna 63a, 98-113 Buczek, tel. 43 677 45 10e-mail: barigrek@onet.pl• Bar „Kaprys” w Ośrodku Aktywnego Wypoczynku „Centrum” – Grażyna KoszykPetronelów, 98-113 Buczek, tel. 602 646 235GMINA DŁUTÓW• KOŁA GOSPODYŃ WIEJSKICHNa terenie Gminy Dłutów działa 11 Kół Gospodyń Wiejskich Dłutów, Dąbrowa, HutaDłutowska, Leszczyny Duże, Tążewy, Redociny, Orzk, Stoczki-Porąbki,Ślądkowice,Mierzączka Duża, Piętków. Wszystkie działają „pod okiem” przewodniczącej GminnegoKoła Gospodyń. Panie zrzeszone w kołach spotykają się z okazji gminnych uroczystości orazinnych organizowanych przez siebie imprez.Źródło:Urząd Gminy Dłutów, Folder „Dolina rzeki Grabi – rzeka możliwości”GASTRONOMIA• Hotel Restauracja „Pod Dębami” Marcin RybakPawłówek 23, 95-081 Dłutów, tel. 42 214 09 93, e-mail: hotel@deby.pl, www.deby.plGMINA DOBROŃ• KOŁA GOSPODYŃ WIEJSKICH NA TERENIE GMINY DOBROŃdziałają w:Dobroniu, Chechle, Orpelowie, Mogilnie Małym, Mogilnie Dużym, Róży, Markówcei Wymysłowie Francuskim.Najstarszym jest KGW w Dobroniu. Główna działalność KGW opiera się na współpracyz innymi organizacjami działającymi na terenie Gminy oraz ze społecznością lokalną. Paniewspółorganizują wiele uroczystości: powiatowych, gminnych, parafialnych. Biorą równieżudział w imprezach odbywających się poza gminą. Przykładem jest udział w „Smakach ZiemiŁódzkiej”– imprezie, podczas której prezentują się koła gospodyń wiejskich, twórcy ludowioraz zespoły folklorystyczne z całego województwa.W 2013 r. w IV edycji Warsztatów „Smaki ZiemiŁódzkiej”sukces odniosły Paniez Koła Gospodyń Wiejskich w Mogilnie Małym, zdobywając I miejsce w konkursie„SmaczneŁódzkie”,podczas którego serwowały kurczaka faszerowanego na słodkoz borówką leśną. Oprócz walorów smakowych zachwyt komisji konkursowej wzbudziłefektowny sposób podania potrawy, a zwłaszczażywekwiaty zdobiące serwetki.Źródło:Urząd Gminy Dobroń, Folder „Dolina rzeki Grabi – rzeka możliwości”4 [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • psp5.opx.pl