Kuchnia - Kawowe i herbaciane specjały, 3. Kuchnia

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Marzenia konesera.

Kawowe i herbaciane specjały.

Aromat 4-5

Podążaj za swoim nosem

Woda 6-7

Woda kranowa - cudowna przemiana

Przerwa na kawę 8-9

60 ziaren dla Beethovena

Przepisy na kawę 10-17

Herbato-logia 18-19

Na całym świecie

Przepisy na herbatę 20-31

Rytuały

Niczym promień słońca podczas pochmurnego dnia

Najprzyjemniejsza pora dnia w pracy to z pewnością czas przerwy. Każda z nich daje ci chwilę wytchnienia i

energię, aby znowu wrócić do codziennych zajęć. Przerwy są niczym słoneczne chwile w ciągu pochmurnego

poranka, momentem odprężenia w ciągu dnia wypełnionego rutyną. Osoby, które potrafią zadbać o to, aby takie

„momenty wyciszenia” pojawiały się regularnie w ciągu ich dnia zwykle są znacznie pogodniejsi i po prostu

potrafią cieszyć się życiem. Oni wiedzą jak wypełnić te cenne chwile, aby cieszyć się nimi w pełni. Czy ty to

potrafisz?

Niezależnie od szerokości geograficznej dla większości mieszkańców świata przerwa w ciągu pracy kojarzy się z

filiżanką aromatycznej kawy lub herbaty. Nie bez powodu w Stanach Zjednoczonych oficjalna przerwa nosi nazwę

„przerwy na kawę”. Z kolei Anglicy z niecierpliwością czekają każdego dnia na swoją aromatyczną filiżankę

herbaty. Z pośrednictwem tej broszury chcemy przekazać ci wiele ciekawych przepisów na wyborną kawę i

herbatę licząc na to, że przyczynią się one do uświetnia tych najmilszych chwil w ciągu twego dnia.

Aromat

Podążaj za swoim nosem

Czym jest to coś, co pozwala pobudzić twoje zmysły jeszcze zanim otworzysz oczy wcześnie rano? To wyborny

zapach parzonej kawy – jeden z najpowszechniejszych, a zarazem najprzyjemniejszych sposobów na

przebudzenie. A cały ten aromat pochodzi z drobnych, brązowych ziaren, które w naturalnej postaci pozostają

bezwonne. Aby wydobyć z nich ten niepowtarzalny zapach muszą zostać poddane procesowi palenia: powoli i

uważnie ziarna są podgrzewane do temperatury 180oC i 250oC przez 15-20 minut. W wyniku tego procesu

zmienia się barwa oraz rozmiar ziaren i wydobywa się z nich oleista substancja odpowiedzialna za

niepowtarzalny aromat kawy. Olejki wydobywające się z ziaren kawy rozpuszczają się w wodzie podczas, gdy

kawa jest parzona. Nawiasem mówiąc, skuteczny proces wypalania kawy się łączy się nierozłącznie ze

specyficznym odgłosem wydawanym przez palone ziarna, a nazywanym poetycznie „śpiewem” ziaren.

Aromat czarnej herbaty jest zdecydowanie delikatniejszy i nieco bardziej wysublimowany. Z drugiej jednak strony

koneserzy herbaty mogą zagubić się w olbrzymim wachlarzu herbacianych aromatów. Również w tym przypadku

aromat zostaje wydobywany w liści herbaty nieco później, w procesie fermentacji. Ze świeżych, rolowanych liści

herbaty wyciskane są soki, które poddawane są procesowi utleniania i które następnie zaczynają fermentować. W

wyniku tego procesu liście herbaty zmieniają barwę i smak. Z kolei zielona herbata nie przechodzi procesu

fermentacyjnego przez co zachowuje nieco gorzkawy smak. W przypadku herbat poddawanych tylko

częściowemu procesowi fermentacji, takimi jak np. Oolong, proces fermentacji jest przerywany we właściwym

momencie. To dzięki temu herbata ta zawdzięcza swój słynny brzoskwiniowy aromat.

Woda

Woda kranowa - cudowna przemiana dzięki filtrom BRITA

Aromat oraz smak wydobywane są z ziaren kawy lub liści herbaty znacznie skuteczniej dzięki zastosowaniu wody

filtrowanej. Znana koneserka herbaty angielska królowa Elżbieta II zawsze zabiera ze sobą w podróże specjalną

wodę używaną następnie do parzenia herbaty. Tak ważny jest unikalny zapach jej ulubionej herbaty Earl Grey.

Dla nas wszystkich „zwykłych śmiertelników” pozostaje wysoko rekomendowana filtrowana woda BRITA.

Dzięki oryginalnym wkładom BRITA, które pozwalają na skuteczną redukcję twardości wody, możliwe jest

znaczące ulepszenie wyglądu oraz aromatu herbaty.

Przerwa na kawę

60 ziaren dla Beethovena

Dla wybitnego kompozytora Beethovena jego codzienna filiżanka kawy była świętością, a na każdą z tych

filiżanek przypadało nie mniej i nie więcej, lecz dokładnie 60 ziaren kawy. Zrozumiały pozostaje zatem, że tak

odpowiedzialne zadanie przygotowania ulubionego napoju nie mogło być pozostawione żadnemu ze służących.

Król Francji Ludwik XV posunął się jeszcze o jeden krok na przód. W swojej szklarni na Wersalu założył plantację

kawy, a następnie osobiście palił ziarna wyhodowanej przez siebie kawy i przygotowywał z nich aromatyczny

napój, który serwował w złotych filiżankach, aby raczyć się nim wraz z Madame Dubarry.

Oto przykład królewskich rytuałów związanych z napojem, który w rzeczywistości posiada demokratyczne

korzenie. Demokratyczne, ponieważ to właśnie kawiarnie były pierwszymi w Europie miejscami, w których

zarówno biedni jak i bogaci, kobiety jak i mężczyźni mogli spotkać się i zasiąść wspólnie. Tak zresztą pozostało

do dnia dzisiejszego.

Swoją drogą z badań wynika, iż największymi koneserami kawy nie są, jak się powszechnie sądzi Włosi lub

Francuzi, lecz Niemcy. A w kraju wiśni i herbaty – Japonii cena filiżanki niezwykle rzadkiej odmiany kawy Blue

Mountain z Jamajki może dochodzić do 44 Euro.

Przepisy na kawę.

Cafe Noisette

(2 filiżanki)

Składniki:

¼ litra gorącej, mocnej kawy przygotowanej na bazie filtrowanej wody BRITA

5 łyżeczek śmietanki

40 ml wiśniówki

cukier

Przygotowanie:

Wlej gorącą kawę do filiżanek. Wlej do filiżanek śmietankę, wiśniówkę oraz dodaj cukier. Starannie wymieszaj.

Podawaj natychmiast.

Vienna Imperial Melange

(2 filiżanki)

Składniki:

2 żółtka jajek

2 łyżki brązowego cukru

20 ml koniaku

1/8 litra mocnej, lekko słodzonej kawy przygotowanej na bazie filtrowanej wody BRITA

1/8 litra gorącego mleka

Przygotowanie:

Żółtka, cukier oraz koniak połącz i utrzyj na gładką masę. Gotową masę podziel na filiżanki, a następnie wlej do

nich kawę oraz gorące mleko.

Cafe a l’Orange

(2 filiżanki)

Składniki:

1 łyżka startej skórki pomarańczy

20 ml brandy lub koniaku

1/8 litra mocnej, gorącej kawy przygotowanej na bazie filtrowanej wody BRITA

2 łyżki bitej śmietany

1 kieliszek likieru pomarańczowego (Grand Marnier)

1 skórka pomarańczy (pokrojona tak, aby tworzyła spiralkę)

Przygotowanie:

Na dno kubka do kawy nasyp skórek pomarańczy i zalej je brandy lub koniakiem. Pozostaw je na kilka minut, a

następnie zalej je gorącą kawą. Zmieszaj bitą śmietanę z likierem pomarańczowym, a następnie nałóż tę

mieszankę na powierzchnię kawy przy pomocy rękawa do dekoracji ciast. Kawę przystrój spiralkami ze skórek

pomarańczy.

Turkish Honey-Mocha

(4 małe filiżanki)

Składniki:

1/8 litra mocnej, gorącej kawy typu mocha przygotowanej na bazie filtrowanej wody BRITA

2 łyżki ziaren sezamu

2 łyżki miodu

Przygotowanie:

Przygotuj kawę, a następnie dodaj do niej nasiona sezamu oraz miód. Parz ją wraz z dodanymi składnikami

jeszcze przez 5 minut. Serwuj gorącą.

Amaretto Iced Coffee

(4 szklanki)

Składniki:

500ml lodów waniliowych

½ litra mocnej, zimnej kawy przygotowanej na bazie filtrowanej wody BRITA

4 łyżki likieru Amaretto

200 g śmietany o wysokiej zawartości tłuszczu

1 op. cukru waniliowego

drobno pokruszone orzeszki

Przygotowanie:

Umieść jedną porcję lodów na dnie każdej ze szklanek. Polej je likierem Amaretto, a następnie zalej kawą. Ubij

śmietanę wraz z cukrem waniliowym, a następnie udekoruj każdą ze szklanek koroną ze śmietany. Całość posyp

orzeszkami.

Banana Cafe

(4 szklanki)

Składniki:

2 banany

¼ litra mocnej, zimnej kawy przygotowanej na bazie filtrowanej wody BRITA

¼ litra zimnego mleka

30 g cukru

plasterki banana do dekoracji

4 listki mięty do dekoracji

Przygotowanie:

Umieść wszystkie składniki w blenderze i dobrze zmiksuj. Zmocz obrzeża szklanki i zanurz je w cukrze. Wlej

mieszankę kawowo-bananową do szklanek i udekoruj każdą z nich plasterkami banana oraz listkiem mięty.

Sorbet Mocha

(4 porcje)

Składniki:

25 ziaren zielonego kardamonu

125 g cukru

100g kawy typu mocha

1 listek żelatyny bezzapachowej

¾ litra filtrowanej wody BRITA

Przygotowanie:

Delikatnie potłucz ziarna kardamonu w moździerzu. W małym garnuszki gotuj pod przykryciem kardamon, cukier

oraz 750 ml wody na małym ogniu przez 10 min. Dodaj kawę i doprowadź do wrzenia. Zdejmij mieszankę z ognia

i odstaw ją na 10 min. Następnie przesącz ją przez drobne sitko, na którym ułożona jest dodatkowo lniana

szmatka. Namocz żelatynę w zimnej wody, odsącz ją i rozpuść żelatynę w gorącej kawie. Pozwól, aby mieszanka

ostygła, a następnie umieść ją w zamrażalniku na 30 min. Do nałożenia sorbetu do wcześniej schłodzonych

pucharków użyj rękawa do dekoracji ciast. Należy natychmiast serwować.

Ciasto Cappuccino

(36 porcji)

Składniki:

250 g masła kokosowego

4 łyżki Grappa lub wody

50 g proszku Cappuccino

300 g cukru

2 jajka

1 torebka cukru waniliowego

2 łyżeczki kakao

200 g biskwitów

Przygotowanie:

Rozpuść masło i odstaw do przestygnięcia. Podgrzej Grappę lub wodę, a następnie wsyp do niej proszek

cappuccino. Rozpuść go do uzyskania napoju. W pojemniku miksera umieść masło kakaowe, jajka, cukier, cukier

waniliowy, wcześniej przygotowany napój cappuccino oraz kakao. Zmieszaj składniki do uzyskania jednolitej

masy. Kwadratową formę do pieczenia (1 litr pojemności) wyłóż folią. Układaj naprzemiennie w formie warstwę

biskwitów oraz masy kawowej. Całość umieść w lodówce na ok. 3 godziny. Po tym czasie wyjmij ciasto z formy,

usuń folię i pokój na kawałki.

Herbato-logia

Na całym świecie

Od roku 2700 p.n.e. te kilka uschniętych listków zdążyło już spowodowało dość duże zamieszanie. Herbata

pojawia się w historii wielu narodów. Na przykład w 1773, gdy oburzeni Bostończycy wystąpili przeciwko

wygórowanym podatkom na herbatę narzucanych przez Brytyjskich kolonialnych gubernatorów i wyrzucili do

morza 300 cennych skrzyń herbaty. Wydarzenie to przeszło do historii pod nazwą Boston Tea Party. Efektem

tego zamieszania była wojna, a trzy lata później utworzenie nowego kraju - Stanów Zjednoczonych Ameryki. W

Chinach w 1900 roku miała miejsce rebelia, która zakończyła okres dominacji brytyjskiej, a wraz z nią wyznaczyła

koniec słynnej Wschodnioindyjskiej Kompanii Herbacianej.

W międzyczasie w Europie Fryderyk Wielki miał inny problem. Podczas jednego ze swoich wypowiedzi Fryderyk

wyraził swoje zaniepokojenie faktem, że prawie cała część populacji północnej części kraju – ludzie z Ostfriesland

– byli niemal uzależnieni od herbaty.

Swoją drogą, nawet dzisiaj mieszkańcy Ostfriesland wypijają 7 razy dziennie tyle herbaty ile cała reszta

mieszkańców Niemiec. Ale największymi miłośnikami herbaty na świecie pozostają Irlandczycy wypijając 3220

gramów herbaty na osobę rocznie, który to wynik plasuje ich wysoko ponad Chinami! Jednak najdziwniejszy

obyczaj związany z herbatą pochodzi w Mongolii: mieszkańcy Mongolii słodzą swoją herbatę przy pomocy mleka

wielbłąda lub jogurtu.

Przepisy na herbatę

Herbata truskawkowo –różana

(4 szklanki)

Składniki (do kostek lodu):

500 g świeżych truskawek

3 łyżeczki cukru pudru

sok z połowy cytryny

Składniki (na herbatę)

150 g świeżych truskawek

1 łyżeczka cukru pudru

6 łyżeczek herbaty cejlońskiej

½ litra filtrowanej wody BRITA

8 łyżeczek suszonych płatków róży

4 łyżeczki cukru

sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

Kostki lodu: Pokrój truskawki w ćwiartki, wymieszaj je z cukrem pudrem oraz z sokiem cytrynowym. Pozostaw

mieszankę na 30 minut. Po tym okresie wrzuć owoce z cukrem i cytryną do miksera i rozdrobnij do postaci papki,

którą następnie włóż do foremki na kostki lodu. Foremkę z musem włóż do zamrażalnika na około 5 godzin, tak

aby utworzyły się z niej kostki lodu.

Herbata: Odłóż 4 truskawki do dekoracji, a pozostałe pokrój w plasterki i posyp cukrem pudrem. Herbatę i płatki

róży zalej wrzątkiem i pozostaw do zaparzenia na 2-3 minut. Do herbaty dodaj cukier i sok z cytryny – do smaku.

Pokrojone truskawki oraz kostki lodu umieść na dnie wysokiej szklanki i zalej herbatą. Użyj pozostałych

truskawek do dekoracji szklanek.

Herbata brzoskwiniowa z Prosecco

(2 szklanki)

Składniki:

1 łyżeczka czarnej herbaty z kwiatem brzoskwini

¼ litra filtrowanej wody BRITA

40 g suszonych moreli

1 laska wanilii

pokruszony lód

zmrożone Prosecco

liść mięty

Przygotowanie:

Herbatę brzoskwiniową zalej ¼ l. wrzącej wody. Odstaw na 4 minuty do zaparzenia. Morele pokrój w niewielkie

kawałki i dodaj do nich wanilię zeskrobaną z laski. Wrzuć morele do herbaty. Wystudź herbatę, a następnie

zmiksuj tą w blenderze. Mieszankę herbaty i moreli nałóż do wysokich wąskich szklanek lub wysokich kieliszków.

Dodaj do niech pokruszony lód oraz Prosecco. Szklanki udekoruj miętą.

Poncz herbaciano-cytrynowy

(1,5 litra)

Składniki:

250 g cukru

¾ litra filtrowanej wody BRITA

herbata cytrynowa

1-2 pomarańczy

1 cytryna

1 butelka schłodzonego szampana (wina musującego)

Przygotowanie:

Podgrzej cukier z ¼ litra wody przez 4-5 minut na średnim ogniu, a następnie odstaw go do ostudzenia. Przygotuj

½ litra herbaty cytrynowej i pozostaw ją do wystudzenia. Połącz syrop cukrowy z herbatą. Pomarańcze i cytrynę

umyj, a następnie pokrój w cienkie plasterki. Pokrój plasterki w ćwiartki i wrzuć do herbaty. Herbatę chłodź w

lodówce przez co najmniej 2 godziny. Przed podaniem dodaj schłodzonego szampana i natychmiast serwuj.

Herbata melonowo-limonkowa

Składniki:

1 melon cantaloupe

2 limonki lub cytryny

3 gałązki melisy

8 łyżeczek Grenadine

½ litra filtrowanej wody BRITA

6 łyżeczek herbaty cejlońskiej

2 łyżeczki miodu

kostki lodu

Przygotowanie:

Przekrój melona na pół, usuń pestki i pokrój miąższ na 8 kawałków. Obierz melona ze skórki i pokrój go na 2

centymetrowe kawałki. Obierz limonki wykrawając z ich skóry spiralki. Wyciśnij sok z limonek. Liście z dwóch

gałązek melisy pokrój w cienkie paski. Połącz kawałki melona, melisę, sok z limonki ora z syrop Grenadine i w ten

sposób uzyskaną mieszankę schłodź w lodówce przez 30 minut. Herbatę zalej wrzątkiem i pozostaw do

zaparzenia na 2-3 minut. Odsącz płyn z mieszanki melona, limonki i Grenadine i dodaj go do herbaty wraz z

miodem. Zamieszaj herbatę. Wypełnij szklanki kostkami lodu do 2/3 ich wysokości, a następnie dodaj do nich

pozostałe kawałki melona. Całość zalej herbatą. Szklanki udekoruj liśćmi melisy oraz spiralkami cytryny.

Herbata z dodatkiem trawy cytrynowej

Składniki:

4 łodygi trawy cytrynowej (sklep z jedzeniem azjatyckim)

¾ litra filtrowanej wody BRITA

1 łyżeczka miodu lub brązowego cukru

syrop z marynowanego imbiru (do smaku)

Przygotowanie:

Dużym nożem kuchennym pokrój łodygi trawy cytrynowej na 3mm plasterki. Wrzuć je do garnka i zalej ¾ litra

wody. Wodę zagotuj, a następnie odstaw z gazu i pozostaw do zaparzenie przez ok. 5-6 minut. Przelej herbatę

do wcześniej ogrzanego imbryka i posłódź ją miodem lub brązowym cukrem. W czasie gorących miesięcy

herbatę można podawać schłodzoną z kostkami lodu i łyżeczką syropu z marynowanego imbiru.

Tropikalna herbata mrożona

Składniki:

2 owoce: passion fruit

100 ml filtrowanej wody BRITA

2 łyżeczki czarnej herbaty o aromacie maracuji

2 łyżeczki cukru

60 ml soku ananasowego

kostki lodu

kawałek plastra ananasa

Przygotowanie:

Przekrój passion fruit na połówki, wydrąż miąższ i przeciśnij przez sitko. Herbatę zalej gotującą wodą i pozostaw

do zaparzenia na 2-3 minut. Gotową herbatę posłódź i zamieszaj. Do shaker’a wlej herbatę, dodaj przecier z

passion fruit, sok ananasowy, kostki lodu i mocno zamieszaj wszystkie składniki. Wlej do szklanej z kostkami

lodu. Brzeg szklanki udekoruj kawałkiem ananasa. Serwuj ze słomką.

Gwiazdki z zielonej herbaty

(dla 10-12 osób)

Składniki:

10 g agar agar (sklep z jedzeniem azjatyckim)

1 litr filtrowanej wody BRITA

175 g cukru

10 g sproszkowanej japońskiej zielonej herbaty (Matcha)

2 łyżki Mirinu (słodkie japońskie wino japońskie)

10 liści wiśniowych

20 g brązowego cukru

Przygotowanie:

W garnuszku zalej agar agar 1 litrem ciepłej wody i pozostaw na 5 minut. Po tym czasie dodaj do wody z agar

agar zieloną herbatę i Mirin, a następnie zagotuj. Wlej mieszankę do płaskiego naczynia o wysokości 2 cm.

Pozwól, aby herbaciana mieszanka wystygła, a następnie wstaw ją do lodówka na ok. 2 godziny. Po zastygnięciu

wycinaj z powstałej masy gwiazdki o szerokości 10 cm. Na wierzchu udekoruj gwiazdki brązowym cukrem.

Serwuj je na talerzu na liściach wiśni.

...

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • psp5.opx.pl