Kuchnia bałkańska, KUCHNIA
[ Pobierz całość w formacie PDF ]Kuchnia bałkańska
Cevepcici
- 0,5 kg mielonego mięsa woł-wieprz.
- 2 średnie cebule
- jajko
- bułka
- natka pietruszki
- papryka peperoni w proszku
- sól
- pieprz
Cebulkę zeszklić na maśle, bułkę namoczyć, odcisnąć połączyć składniki i wyrobić na jednorodną masę doprawiając do smaku, jeżeli jest zbyt rzadka dodać bułki tarte. Z masy uformować coś na kształt małych kiełbasek i opiekać na grillu (najlepiej).
Z tego samego przepisu korzystaj jeśli chcesz zrobić pleskavicę ale formuj płaskie kotleciki (potem możesz robić z nich hamburgery). Istnieją również wersje rozwojowe pleskavicy i cevepcici mianowicie tzw. punene czyli wypełniane (najczęściej serem białym lub żółtym).
Burek
Dokładnego przepisu nie znam ale z tego co widziałem i jadłem jest to ciasto francuskie zrolowane z farszem z białego sera lub z mielonego mięsa.
Ajvar
- 1 czerwona papryka słodka
- 1 papryczka peperoni
- 3 ząbki czosnku
- oliwa
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- ostra papryka
- koncentrat pomidorowy
Papryki opalić nad płomieniem i obrać pokroić na małe kawałki dodać oliwę (3 łyżki), czosnek, sól i pieprz. Zmiksować na jednorodną masę Podgrzać na patelni dodać do masy koncentrat, doprawić do smaku słodką i ostrą papryką.
Musaka
Składniki:
800 g mielonego mięsa, najlepiej wieprzowiny
1,5 kg bakłażanów
2 cebule
300 g ziemniaków
4 pomidory
2 ząbki czosnku
szklanka białego wytrawnego wina (może być woda)
5 łyżek oleju
2 łyżki mąki
75 g startego żółtego sera
sól, pieprz
sos beszamelowy
40 g margaryny
40 g mąki
2 szklanki mleka
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić. Cebulę i czosnek posiekać. Podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Dodać mięso (chwilę smażyć) i pomidory. Zalać winem, doprawić solą i pieprzem. Smażyć do odparowania sosu. Osobno na łyżce oliwy podsmażyć ziemniaki.
Bakłażany umyć i osuszyć, pokroić wzdłuż w cienkie plastry, lekko oprószyć solą, odstawić na 30 minut. Po tym czasie bakłażany starannie osuszyć ręcznikiem, oprószyć mąką. Podsmażyć z obu stron na oliwie na złoty kolor. Osączyć z tłuszczu.
Przygotować beszamel. Margarynę rozpuścić, dodać mąkę. Chwilę smażyć, uważając aby mąka się nie przyrumieniła. Sos rozprowadzić zimnym mlekiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Odstawić.
Oliwą nasmarować żaroodporne naczynie i układać w nim warstwami; bakłażany, ziemniaki, mięso, każdą warstwę polewać sosem (powinno być kilka warstw, na wierzchu bakłażany i beszamel). Posypać startym serem. Piec 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200o C.
musaka jest pyyyycha
mamy tu w Gdyni mala grecka knajpke, gdzie serwuja wlasnie musake i naprawde jest ekstra
wlascicelka zdradzila sekret, ze dodaja jeszcze tymianek do musaki
no i na wierzchu jest ser feta
tez mam podobnego hopla, właśnie odkrywam tajniki kuchni chorwackiej i bośniackiej, wrzuciłaś w wyszukiwarce temat "kuharica"? stamtąd biorę przepisy, pozdrawiam
podaję przepis z chorwackiej strony gastronaut.hr
Ajvar:
80g papryki
40 g bakłażanów
6 ząbków czosnku
1 dl oleju
2,5 dl octu winnego
sól i pieprz
Bakłażany obrać, pokroić wzdłuż na plastry. Papryki przepołowić, oczyścić z nasion. do garnka wlać 3/4 l wody i 1/4 l octu, dodać trochę oleju i zagotować. Włożyć bakłażany i papryke, gotować 5 min, odcedzic. Przemielić warzywa przez maszynkę do mięsa i dobrze wymieszać. Do garnka wlać olej, włożyć warzywa i postawic na ogień (na gaz) Gotować ok godziny, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Dziesięc minut przed końcem dodać posiekany czosnek, sól i pieprz. Jeżeli ma być dłużej przeytzymywany, ajvar należy zapasteryzować.
Smaczniejszy ajvar wychodzi, jeżeli papryk nie ugotujemy, ale upieczemy na blasze, ściągniemy im skórkę i dopiero wtedy zmielimy razem z bakłażanami.
Nudim Vam omlet sa sirom! Jako lijepa stvar!
PL:
4-5 jajek... "rozbełtać" widelcem tak aby się lekko spieniło (ale nie ubijać piany!)
dodać szczyptę soli, szczyptę pieprzu i odrobinę papryki słodkiej
piec omlet na patelni przekładając kilk arazy
jak się zetnie, na wierzch utrzeć żółtego sera (ja czasem dodaję jeszcze odrobinkę gorgonzoli lub nawet rokpola!) Można dodać szczyptę bazylii.
Zakryć patelnię pokrywka i piec (na małym ogniu) aż ser się stopi.
Pychotka.... na śniadanko!
Recept iz konobi Kazimir... Orebić / Peljesac HRVATSKA
[ Pobierz całość w formacie PDF ]